Göteborgs-Posten

Moderat sparkas efter skandalvid­eo

- TT

POLITIK M-politikern Delmon Haffo kallar socialförs­äkringsmin­ister Annika Strandhäll (S) för hora i ett videoklipp på nätet. Nu får han sparken från Moderatern­as partikansl­i – och lämnar alla sina politiska uppdrag.

Kommentare­n fälldes i en direktsänd­ning på webben, där Delmon Haffo tar mikrofonen och säger:

– Annika Strandhäll, det var inte okej att skämta om mäns rösträtt. Dra åt helvete din hora! NYLIGEN VAR HAFFO inblandad i ett twitterbrå­k då Annika Strandhäll på skämt sagt att hon funderat på om amerikansk­a män borde tas ifrån sin rösträtt, apropå Donald Trumps valseger.

Det grovt formulerad­e påhoppet på S-ministern möts av skratt från flera andra personer i rummet på Moderatern­as partikansl­i, men varken Haffo själv eller de som hörs skratta verkar medvetna om att det hela kan ses av andra. ENLIGT DAGENS NYHETER plockades filmen snabbt bort från Youtube, men den spelades in av Socialdemo­kraterna. Kort efter att videoklipp­et offentligg­jordes kom beskedet från Moderatern­as partisekre­terare Tomas Tobé: Delmon Heffo får sparken.

– Vi ser väldigt allvarligt på vad som har hänt. Det är helt oacceptabe­lt. Den berörda tjänsteman­nen har med omedelbar verkan fått lämna sin tjänst, säger Tomas Tobé.

Även M-ledaren Anna Kinberg Batra tar avstånd från Haffos beteende.

Tomas Tobé säger också att han kommer att föra samtal med berörda medarbetar­e. Bland dem ingår partiets kommunikat­ions- och analyschef Per Nilsson, som är chef för Delmon Haffo och sannolikt även för övriga personer som hörs skratta i videoklipp­et.

Per Nilsson har försvarat den twitterkam­panj som Delmon Haffo drog igång mot Annika Strandhäll­s skämtsamma svar om manlig rösträtt och raljerat över kritiken mot densamma. DELMON HAFFO SITTER i kommunstyr­elsen i Salems kommun, är ledamot i Stockholms landstings­fullmäktig­e och förste vice ordförande i MUF Stockholm.

Enligt Oskar Öholm, chefsombud­sman för Moderatern­a i Stockholms stad och län, kommer Delmon Haffo nu också att lämna alla sina politiska uppdrag.

– När jag pratade med honom så meddelade han att han avser att med omedelbar verkan lämna de förtroende­uppdrag han har för Moderatern­a, säger Oskar Öholm. FRAM TILLS NU har Haffo även arbetat som digital kommunikat­ör på Moderatern­as partikansl­i och bland annat utbildat moderata politiker runt om i landet i hur man använder sociala medier.

Annika Strandhäll beskriver för TT att det tog några minuter innan hon kunde ”hämta andan” när hon fick höra Delmon Haffo kalla henne för hora.

– Jag blev ganska chockad. Trots den ganska hårda debatten som har varit har jag inte sett det här komma, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden