Göteborgs-Posten

Misstänkte terroriste­n häktad

- TT

BROTT Den 33-årige man som varit anhållen misstänkt för förberedel­se till terrorbrot­t i Stockholms och/eller i Uppsala län har häktats av tingsrätte­n.

Mannen häktades i går på den lägre misstankeg­raden, skäligen misstänkt. När beskedet kom blinkade mannen med ena ögat mot sina anhöriga som fanns på plats i tingsrätte­n. Därefter fördes han ut ur rättssalen. 33-ÅRINGENS ADVOKAT Leif Silbersky konstatera­r att överläggni­ngen var lång, nästan 50 minuter, innan tingsrätte­n kom fram till beslutet om häktning.

– Jag kan säga att jag hoppas att ni har observerat att misstanken var skäligen. Det här är ett av de mest allvarliga brott man kan bli anklagad för, och ändå accepterad­e inte tingsrätte­n att det skulle vara sannolika skäl. Man får på sig en vecka, annars ska han släppas, säger han.

Silbersky säger att mannen förnekar all inblandnin­g i brottslig verksamhet.

– Han är pressad och stressad av det här. Han är dömd för skadegörel­se för några år sedan i ett sammanhang som är ganska oskyldigt. Det finns inget som visar att han är våldsbenäg­en på något sätt. Har han lämnat en bra redogörels­e för varför han misstänks?

– Enligt mitt förmenande har han lämnat en redogörels­e i polisförhö­r, de två förhör som hållits, och en plausibel förklaring i dag, säger Leif Silbersky. MANNEN GREPS i söndags för brott som ska ha skett under hösten. Närstående till den misstänkte har dock svårt att förstå vad det hela skulle röra sig om.

– Han har uttryckt sig osnyggt på Facebook, invandrark­ritiskt, kritiskt till Socialdemo­kraterna och för Sverigedem­okraterna. Det är det enda jag kan tänka mig ligger bakom det här. Att han skulle förbereda terrorism är otänkbart, har en källa som står mannen nära sagt.

Åklagare Ewamari Häggkvist har inte velat kommentera vad 33-åringen har gjort eller vad han har haft för motiv.

Den misstänkte bor i en ort i Uppsala län, men är född och uppväxt i Stockholm. Polisen har genomfört husrannsak­ningar på flera platser, gjort beslag samt hållit förhör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden