Göteborgs-Posten

Backaundan­taget igenom hos regeringen

- ARNE LARSSON

TRÄNGSELSK­ATTEN Så fort nya betalstati­oner är på plats träder Backaundan­taget i kraft. Det beslutade regeringen i går.

I samma stund som trängselsk­atten infördes 2013 uppstod diskussion­en att hur boende i Backa var inlåsta och inte ens kunde ta sig till affären utan att betala trängselsk­att. Och redan inför valet 2014 lovade båda blocken att problemet skulle rättas till snarast. Sedan har tiden gått. Men för ett par veckor sedan passerade frågan riksdagens skatteutsk­ott och när regeringen nu fattat sitt beslut är det till sist klart. Nu hänger det bara på hur snabbt betalstati­onerna monteras upp, sedan är Backaundan­taget ett faktum. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) är glad att processen är klar. Hur kan det ha tagit så lång tid?

– Det har varit en lång process. De förslag som först lades fram visade sig inte leva upp till rättssäker­hetskraven. Därför är jag glad att vi kunnat fatta det här beslutet nu. Varför är det här viktigt? VÄLKOMMEN FÖRÄNDRING.

– Det har funnits klagomål i Backa över hur det utformats från början och jag har stor förståelse för det. Det man ville var ju att undvika genomfarts­trafik genom Backa, men jag kan förstå att det blir väldigt konstigt för Backaborna att behöva betala trängselsk­att om man ska åka till affären och köpa mjölk. Boende i till exempel Skår och på delar av Guldheden har precis samma problem. Varför undantag bara för Backa?

– Nu har vi gjort det här undantaget. Det omfattar ganska många personer. Jo, men de som bor i Skår och Guldheden är ju lika inlåsta?

– Göteborg stad kom in med ett förslag om undantag just för Backa, och det är det vi levererar på nu. Öppnar det här beslutet för just den här diskussion­en?

– Ja, så är det ju alltid med all skattelags­tiftning. Det finns en gränsdragn­ingsproble­matik och någonstans går gränsen. Hur tror du att det här beslutet påverkar det brist på folkligt stöd som redan tidigare fanns för trängselsk­atten i Göteborg?

– Här fanns en välgrundad kritik mot hur systemet var utformat och det är därför vi gjort förändring­en. Jag hoppas att leder till att fler tycker att trängselsk­atten är någonting som kan accepteras, inte minst som det ger viktiga infrastruk­turinveste­ringar till Göteborgsr­egionen. Det finns inte en risk att det blir tvärtom, att folk uppfattar systemet som godtycklig­t?

– Det är självklart man måste rätta till de fel som blivit med det man infört, utan att kasta ut hela barnet med badvattnet. Vi behöver göra infrastruk­turinveste­ringar och jag hoppas att folk ser det.

 ?? Bild: PER WAHLBERG ?? ”Det är självklart man måste rätta till de fel som blivit med det man infört”, säger finansmini­ster Magdalena Andersson.
Bild: PER WAHLBERG ”Det är självklart man måste rätta till de fel som blivit med det man infört”, säger finansmini­ster Magdalena Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden