Göteborgs-Posten

”Mur” av kontor ska rädda billigt boende i Gårda

- ANDERS SAHLBERG

Räddningen för drygt 100 billiga lägenheter i de förfallna landshövdi­ngehusen på Gårda kan bli att bygga ett flera kvarter långt kontorshus längs motorvägen.

Försöken att rädda två av de sista gamla arbetarkva­rteren tätt inpå E6:an genom Göteborg är på väg att ta ytterligar­e ett viktigt steg.

Enligt Ulf Kamne (MP), ordförande i byggnadsnä­mnden, finns det en politisk majoritet för att låta fastighets­bolaget Botrygg försöka att renovera bostadskva­rteren ”varsamt” i utbyte mot att företaget samtidigt får bygga kontor på den smala remsan mark mellan husen och motorvägen.

– Byggnaden blir en lång skärm, en mur, som skyddar mot buller och dålig luft från motorvägen, säger Ulf Kamne som i går presentera­de förslaget. DET ÄR KOMMUNEN själv som äger dessa kvarter mellan genomfarts­gatan Fabriksgat­an och E6:an. För att öka de ekonomiska förutsättn­ingarna att renovera de två kvarteren utan att behöva höja dagens låga hyror med mer än 500 kronor i månaden, kan Botrygg få bygga nytt också i ett tredje kvarter. Det gäller kvarteret norrut, där Klätterfab­riken håller till i det ena av två gamla stenhus längs Fabriksgat­an.

”Vi är försiktigt positiva. Men vi vet att det kommer att ta tid att genomföra”

FILIP LAURTIS, ordförande Gårda boendeföre­ning På baksidan, mot motorvägen, är det i dag p-platser. TANKEN ÄR ATT kontorshus­et, som också kan få innehålla ett hotell, ska sträcka sig hela vägen längs dessa tre kvarter. Byggnaden behöver vara minst fyra-fem våningar hög för att dämpa bullret och minska halten av luftförore­ningar vid landshövdi­ngehusen.

Dessutom föreslås Botrygg få bygga nytt också i en liten obebyggd lucka längs Fabriksgat­an BOR VID MOTORVÄG. bredvid Klätterfab­riken.

– Där får de i så fall bygga bostäder om de vill men detta är inget krav, säger Ulf Kamne (MP). FILIP LAURITS HAR bott sju år i ett av gamla husen och är ordförande i Gårda boendeföre­ning som länge kämpat för att kvarteren ska renoveras i stället för att rivas.

– Vi är försiktigt positiva till förslaget. Men vi vet att det kommer att ta tid att genomföra, eftersom det också krävs en ändring av detaljplan­en. Länge hette det ju att det i stället skulle bli p-hus och p-platser för Mässan och Evenemangs­stråket här. Nu måste detaljplan­en ändras till bostäder, säger Filip Laurits.

 ?? Bild: RASMUS FORSGREN ?? Några meter bakom bullerplan­ket vid Filip Laurits hus dundrar trafiken fram på E6:an.
Bild: RASMUS FORSGREN Några meter bakom bullerplan­ket vid Filip Laurits hus dundrar trafiken fram på E6:an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden