Göteborgs-Posten

Prisvärt lyxhotell var en bluff

- FILIP LYRHEDEN

BEDRÄGERI På hemsidan gick det att boka prisvärda rum på ett lyxhotell i Abisko. Hotellt existerade inte och bilderna är från en österrikis­k skidort. Nu är bluffmakar­na polisanmäl­da

Hotellet beskrivs som ett fyrstjärni­gt hotell som bara ligger fem minuters promenad från Abisko östra station. Tre kilometer bort ska turistcent­ret och Aurora Sky Station finnas, där det går att se det vackra norrskenet. Hemsidan pryds också av bilder på norrsken, lyxiga hotellrum och informatio­n om att maten från den säsongsanp­assade menyn kommer från lokala råvaror. Problemet är att hotellet inte existerar i verklighet­en.

Adressen från hemsidan finns i Abisko, men det ligger inte något hotell där. När turistföre­ningen fick höra talas om bluffhotel­let gjordes en polisanmäl­an.

– Vi valde att inte kontakta upphovsmän­nen själva. Utan lät i stället myndighete­rna utföra sitt arbete, säger Daniel Rosenfors, vd för Kiruna Lappland. HEMSIDAN ÄR NU nedstängd. Turistföre­ningen Kiruna Lappland känner inte till någon som har blivit lurad att betala för de icke-existerand­e hotellrumm­en.

– Nej, men det här är en form av bedrägeri som det finns en risk att det händer fler gånger. Trenden i samhället är att fler bokar sina resor direkt via internet.

Han ser det som en fördel för Kiruna att många bokar resor dit via reseagente­r och organisera­de turer. Till skillnad från i storstäder där folk känner sig mer bekväma att arrangera resan på egen hand.

Bilderna som marknadsfö­r hotellet på webbsidan kommer från flera andra hotell. Ingen av dem kommer från BLUFFSAJT. Abisko eller ens från Sverige.

Telefonnum­ret till receptione­n, som ska vara öppen dygnet runt, är ett svenskt nummer. Personen som svarar när GP ringer pratar engelska och vill inte uppge sitt namn.

– Det är många som har ringt mig och tror att jag jobbar på något hotell. Men det gör jag inte. PERSONEN SÄGER ATT han inte vet hur hans nummer har hamnat på bluffhotel­lets webbsida och att han är en affärsman som reser mycket. Sedan lägger han på luren.

Numret visar sig tillhöra en operatör som erbjuder tjänster för IP-telefoni och virtuella telefonnum­mer. Även om numret inleds med ett svenskt landsnumme­r, behöver det därmed inte röra sig om en svensk telefon.

 ??  ?? Bilden som ska föreställa hotellet utvändigt är i själva verket från ett hotell i österrikis­ka Sölden.
Bilden som ska föreställa hotellet utvändigt är i själva verket från ett hotell i österrikis­ka Sölden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden