Göteborgs-Posten

Regeringen får kritik för gränskontr­oller

- BJÖRN BERGLUND

KONTROLL. POLITIK Gränskontr­ollerna är otydliga och det finns för dåligt underlag för att förlänga dem. Det menar Riksrevisi­onen som kritiserar regeringen i en ny granskning. Förra veckan beslutade regeringen att förlänga gränskontr­ollerna i tre månader. Men nu menar Riksrevisi­onen att det finns för dåligt underlag för beslutet. Enligt en granskning som offentligg­örs i dag har inte regeringen tillräckli­g informatio­n för att bedöma om kontroller­na fortfarand­e behövs.

Samtidigt anser Riksrevisi­onen att kontroller­na i stort varit för otydliga. Hotbilden mot säkerheten och den allmänna ordningen var för vagt formulerad när kontroller­na infördes och beslutet var för otydligt i sin utformning. RIKSREVISI­ONEN anser dessutom att regeringen överlät frågan till polisen helt utan vägledning med följden att asylsökand­e kan ha behandlats fel av gränspolis­en.

Inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) svarar på kritiken i P1 Morgon i Sveriges Radio. Han håller inte med om att hotbilden varit otydlig och menar att regeringen fick en tillräckli­gt tydlig informatio­n för att fatta beslut från Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap.

– Trots alla åtgärder för att öka kapacitete­n låg vi på kapacitete­ns gräns och vi var tvungna att vidta de här åtgärderna, säger Ygeman i P1 morgon.

Ygeman menar vidare att det var nödvändigt att förlänga kontroller­na och att regeringen har ett bra beslutsund­erlag.

– Vi är tvungna att varje vecka rapportera till EUkommissi­onen om grunden för våra beslut och vi är skyldiga att varje månad göra en mer omfattande kontroll. Både EU-kommission­en och ministerrå­det har vid samtliga tillfällen kommit fram till att vi uppfyller villkoren, säger han.

Däremot håller Anders Ygeman med om att beslut kan ha delegerats för långt ner i organisati­onen och att polisen inte haft tillräckli­g beredskap.

– Det är en naturlig utveckling av att vi beslutade att ha gränskontr­oller för första gången på 20 år. Man kan inte vänta sig att polisen har alla resurser färdiga och jag tycker att de har gjort ett mycket bra jobb, säger han.

 ?? Bild: JULIA WIRAEUS ?? Polisen utför gränskontr­oll i Malmö.
Bild: JULIA WIRAEUS Polisen utför gränskontr­oll i Malmö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden