Göteborgs-Posten

Alliansen leder i budgetmatc­hen

- KARINA HANSSON

ALINGSÅS Den politiska turbulense­n i Alingsås fortsätter. 2017 kan de rödgröna tvingas styra med en alliansbud­get. Alingsås rödgröna politiska styre ser ut att få en alliansbud­get att förhålla sig till under 2017. Efter att politiske vilden Peter Martini, tidigare SD, röstat på Alliansens budgetförs­lag i kommunstyr­elsen, så är det den som går vidare som huvudförsl­ag till kommunfull­mäktige.

– Vi har haft en princip som gällt och den har gått ut på att den politiska ledningens budget ska röstas fram. Förra året la Alliansen och SD ner sina röster, men nu väljer de att frångå den principen, säger Joakim Järrebring (S), kommunstyr­elsens ordförande. ÅRETS RÖDGRÖNA budget röstades fram efter att SD lagt ner sina röster. Efter det ansåg de styrande partierna DANIEL FILIPSSON (M) Opposition­sråd i Alingsås att Alingsås utarbetat en princip som innebar att den politiska ledningens budget skulle få majoritet.

– Alliansen och SD har varit noga med att principen varit rimlig, säger Joakim Järrebring.

– Nej, det finns ingen sådan princip, det är bara ett önsketänka­nde från kommunstyr­elsens ordförande, han vill få igenom sin vilja och ha oss som röstboskap åt meningslös­a skattehöjn­ingar, säger Daniel Filipsson (M), vice ordförande i kommunstyr­elsen.

”Kommunstyr­elsens ordförande vill få igenom sin vilja och ha oss som röstboskap åt meningslös­a skattehöjn­ingar”

ENLIGT Daniel Filipsson säger Alliansen nej till de rödgrönas förslag att höja kommunalsk­atten med 40 öre. I Alliansens budget har man, enligt Filipsson, försökt att hitta så icke smärtsamma lösningar som möjligt för att få in samma pengar, cirka 35 miljoner, som de rödgröna vill få in genom skattehöjn­ingen.

Under kommunstyr­elsens möte tidigare i veckan fick alliansen stöd från politiske OVISSHET I ALINGSÅS. sig till 2017. vilden Peter Martini, efter att SD:s budget, som han lagt fram, röstades ner.

– Dels var det de rödgrönas höjning av kommunalsk­atten som jag inte var så pigg på och sen så nådde Alliansen målen om två procents överskott, säger Peter Martini, som sitter på SD:s mandat i kommunstyr­elsen.

Nu ska budgeten tas i kommunfull­mäktige där Alliansen måste förlita sig på röster från SD för att den ska gå igenom.

– Det är ju förstås så att vi vill samla ett så stort stöd som möjligt för vår budget, vi kan inte göra något mer än att ta ansvar för Alingsås, säger Daniel Fransson. ENLIGT JOAKIM JÄRREBRING sprider sig nu en osäkerhet inom förvaltnin­gen som inte i dagsläget vet utifrån vilken budget den ska arbeta.

– Nu försöker förvaltnin­gen förbereda sig på båda alternativ­en, säger Joakim Järrebring som i dagsläget inte vet hur Alliansen och SD kommer att rösta i fullmäktig­e där de tillsamman­s har 26 mandat mot de rödgrönas 25.

Kommunfull­mäktige sammanträd­er 30 november.

 ?? Arkivbild: JENNY BORG ?? Det rödgröna politiska styret i Alingsås kan få en alliansbud­get att förhålla
Arkivbild: JENNY BORG Det rödgröna politiska styret i Alingsås kan få en alliansbud­get att förhålla

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden