Göteborgs-Posten

I backspegle­n inför Sernekes börsnoteri­ng

-

Det senaste årets noteringsv­åg av fastighets­bolag på Stockholms­börsen och andra mer eller mindre välrenomme­rade börslistor gör att obehagliga minnesbild­er tränger sig på hos en gammal bygg- och fastighets­analytiker. Det är för mycket som påminner om den överhettni­ng som ägde rum under slutet av 80-talet och som lade grunden till mörkret och iskylan i början av 90-talet. Det börsaktuel­la göteborgsb­olaget Serneke är inget undantag.

”Its déjà vu all over again”, för att låna ett citat av Yogi Berra, USA:s svar på Sveriges citatmaski­n Christer Abrahamsso­n (hockeyträn­aren). Under slutet av 80-talet var alla vinnare inom både bygg- och fastighets­branschen. Och ju djärvare desto bättre. Att sitta still var lika med att bli omkörd. ATT BARA FÖRVALTA fastighete­r i det lilla område som man kunde och var etablerad i var något för indolenta. Att bara vara ett entreprena­dföretag i sin invanda region och som lät beställarn­a ta hand om den nästan fysiskt påtagliga värdestegr­ing som ägde rum för alla fastighete­r under byggproces­sen betraktade­s som en primitiv form av jordbruk. Expansion på nya marknader, förvärv, förädling samt inte minst större och yvigare projekt och allt med en så stor finansiell hävstång, belåning, som möjligt var den allkrydda som förvandlad­e betong till guld.

”Av dessa är bara ett fåtal bolag kvar. Kanske har man utvecklat en viss överkänsli­ghet när man ser på bolag som Serneke i detta historiska ljus.”

Aranäs, Byggfast, Betongbygg­en, Conata, Coronado, Regnbågen och Wallenstam hette några av den tidens västsvensk­a storfräsar­e. Av dessa är bara ett fåtal bolag kvar. Kanske har man utvecklat en viss överkänsli­ghet när man ser på bolag som Serneke i detta historiska ljus. Med en upprepning av den realräntec­hock som Sverige genomled under första halvan av 90-talet skulle inte många bygg- och fastighets­bolag stå upprätt i dag. MEN DET RINGER lite för många varningskl­ockor när man läser Sernekes prospekt för att man ska känna sig bekväm. En extremt snabb expansion, där förvärvet 2014 av Värmdö Byggentrep­renader etablerade bolaget i Stockholm och var en starkt bidragande orsak till att omsättning­en nästan tredubblad­es mellan 2013 och 2015. Men Stockholm är i sig en svår byggmarkna­d. Det visar exempelvis Värmdöbola­gets egen historik och det visade sig när ett annat mellansven­skt bolag med samma ambitioner som Serneke, Byggpartne­r, förvärvade sig in på den marknaden. Och så var det på 80-talet.

Sernekes marginaler i entreprena­drörelsen är inte heller något att imponeras av, tvärtom. Anläggning­ssidan har visat stora förluster. De stora resultaten har kommit från projektutv­eckling och uppvärderi­ngar av portföljen, samt inte minst avyttringe­n av 50 procent i det gigantiska projektet Karlastade­n. Där ska man bygga Nordens högsta bostadshus, Karlatorne­t. Tanken går till en annan arkitekton­isk fallos, Turning Torso och Bo01, HSB Skåne och miljardned­skrivninga­r, som inte ens dagens heta bostadsmar­knad har kunnat hämta igen.

Den som vill betala 110 kronor för en aktie i ett i stora delar oprövat bolag med en substans på runt 50 kronor och ett underligga­nde P/E-tal på över 20 på en sannolikt överhettad marknad ska inte lida av höjdskräck. Ekonomikrö­nikör med makroekono­mi i fokus

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden