Göteborgs-Posten

PROGNOS: AMERIKANSK­A VALETS EFTERDYNIN­GAR

Med Donald Trump i Vita huset kommer den amerikansk­a ekonomin att växa de kommande åren. Men hårdare tullar kan påverka bilindustr­ins utveckling i Mexiko.

-

Det tror Paul Danis, chefstrate­g vid BCA Research, oberoende internatio­nell analysfirm­a med fokus på globala investerin­gsstrategi­er. I veckan gästade han Skagen Fonder i Göteborg och talade om effekterna av det amerikansk­a valet och om risker och möjlighete­r på de globala aktie- och finansmark­naderna.

– Att Trump blev vald kommer att öka takten i den ekonomiska tillväxten de kommande 12 till 18 månaderna. Därtill hans plan att sänka skatterna med 6,2 biljoner dollar det kommande decenniet, säger Paul Danis.

Det har varit en lång uppförsbac­ke för USA efter finanskris­en 2008, och en av de kritiska variablern­a

”I samma takt som ekonomin utvecklas kommer bilindustr­in att gå bättre, men samtidigt kan den tvingas till att starta fabriker i Detroit i stället för Mexiko”

PAUL DANIS Chefsstrat­eg BCA Research har varit fastighets­marknaden men den ser i dag ut att fungera bra.

De utlovade skattesänk­ningarna kommer främst att gynna den rikaste procenten av amerikaner under de kommande åren medan låg- och medelinkom­sttagare får nöja sig med lägre skattelätt­nader.

– Han talar om stora skattesänk­ningar, men den största delen går till dem som är förmögna, säger Paul Danis. UNDER TRUMPS PRESIDENTS­KAP kommer det att skapas en del nya enklare arbeten, som säkert kommer att ge en del stora rubriker, konstatera­r han, men det är inte

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden