Göteborgs-Posten

Ökar tillväxten”

-

säkert att det kommer att lösa den växande inkomstkly­ftan.

Däremot kommer infrastruk­tursatsnin­gen på över en biljon dollar de kommande tio åren att vara ett lokomotiv i den amerikansk­a ekonomin, och även branscher som läkemedel, banker, säkerhetsf­öretag, byggmateri­al och ingenjörsf­öretag kommer att gå bra, tror han. Likaså kommer olje- och kolföretag att få tillgång till mer land för utvinning.

– I samma takt som ekonomin utvecklas kommer bilindustr­in att gå bättre, men samtidigt kan den tvingas till att starta fabriker i Detroit i stället för Mexiko, som Trump sagt att han vill belägga med hårdare tullar. Teknikföre­tag kan också få det tuffare om Trump slår till mot kinesisk import, säger Paul Danis. DÄRTILL KOMMER DOLLARN att bli dyrare och de amerikansk­a lönerna att öka.

Om den amerikansk­a politiken kommer att leda till handelskri­g med Asien är för tidigt att säga, konstatera­r han. DÄREMOT KAN EUROPA och världen räkna med att brexit kommer att genomföras, men inte utan problem för Storbritan­nien.

– Vi kommer att få se brexit. Jag tycker att den brittiska ekonomin klarat sig ganska bra, bättre än väntat. Men slutligen måste man klara ut sina framtida avtal med sina stora handelspar­tners, och valutan kommer att vara svag. Jag tror att investerin­gsviljan kommer att vara svag tills man vet hur den framtida relationen till EU blir, säger Paul Danis.

Han tror också att det kommer att bli stort fokus på utveckling­en inom jobbtillvä­xt och inkomstökn­ingar i den brittiska ekonomin.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ??
Bild: JONAS LINDSTEDT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden