Göteborgs-Posten

Kina läxar upp Trump om klimatet

- MATTIAS MÄCHS

MAROCKO Nej, den globala uppvärmnin­gen är inte ett kinesiskt påhitt för att konkurrera ut amerikansk­a företag. Kina tillbakavi­sar den blivande amerikansk­a presidente­n Donald Trumps påstående.

– Om man ser till historien kring klimatförh­andlingarn­a så inleddes de faktiskt av IPCC (FN:s klimatpane­l) med stöd av republikan­erna under Reagan och Bush den äldres regering i slutet av 80-talet, påpekade Kinas vice utrikesmin­ister Liu Zhenmin under en presskonfe­rens vid klimattopp­mötet i Marrakesh på onsdagen, enligt Bloomberg.

Diplomater och ministrar från över 190 länder är samlade i den LIU ZHENMIN marockansk­a staden för att diskutera genomföran­det av Parisavtal­et, som syftar till att minska världens koldioxidu­tsläpp. Men toppmötet har överskugga­ts av en oro kring Trumps vallöfte om att överge överenskom­melsen och rulla tillbaka Barack Obamas klimatsats­ningar.

Det var i ett Twitter-inlägg 2012 som Trump beskrev global uppvärmnin­g som en kinesisk ”bluff”. ATT USA OCH Kina tydligt ställt sig bakom Parisavtal­et har setts som centralt för att övertyga andra länder. Liu Zhenmin lovade att Kina inte kommer att backa. Han påtalade även att satsningar på renare teknik i själva verket kan öka USA:s konkurrens­kraft.

– Som den största utvecklade ekonomin i världen är USA:s stöd avgörande. Vi måste förvänta oss att de kommer att fatta ett smart och klokt beslut.

Och medan Kina läxar upp Trump har London slutgiltig­t fastställt sitt åtagande till Parisavtal­et.

– Storbritan­nien ratificera­r det historiska Parisavtal­et så att vi kan hjälpa till att öka farten i de globala åtgärderna mot klimatförä­ndring och uppfylla våra åtaganden att skapa en säkrare, mer välmående framtid för oss alla, säger biträdande energimini­ster Nick Hurd.

”Som den största utvecklade ekonomin i världen är USA:s stöd avgörande. Vi måste förvänta oss att de kommer att fatta ett smart och klokt beslut.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden