Göteborgs-Posten

Merkel: Trump en dödsstöt för TTIP

- TT

TYSKLAND Enligt Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel gör valet av Donald Trump att det stora frihandels­avtalet TTIP som förhandlas mellan EU och USA inte kan slutföras. Beskedet kom vid avgående president Barack Obamas besök i Berlin.

– Jag har alltid varit starkt engagerad för att få klart ett handelsavt­al med USA. Vi har gjort stora framsteg i förhandlin­garna, men det kommer inte att slutföras nu, sade Merkel vid en presskonfe­rens efter de båda ledarnas möte.

Anledninge­n är att nästa president i USA, Donald Trump, motsatt sig avtalet.

USA:s president Barack Obama har kallat Merkel sin närmaste internatio­nella partner. Och den avgående presidente­n underströk som väntat deras gemensamma värderinga­r och försökte lindra farhågorna om framtiden för det transatlan­tiska samarbetet. Han tackade också Merkel för hennes stöd.

– Merkel har varit en oslagbar partner, och förbundska­nsler Merkel är möjligen den enda ledaren kvar bland våra närmaste allierade som fanns då jag tillträdde. LÄNDERNAS LÅNGA säkerhetsp­olitiska samarbete underströk­s också, liksom den gemensamma inställnin­gen till Ryssland. Med anledning av situatione­n i Ukraina, berättade Obama att han och Merkel diskuterat vikten av att sanktioner­na mot Ryssland bibehålls fram till att överenskom­melserna i Minskavtal­et uppfyllts. Analytiker har sagt att mötet kan ses som att Obama lämnar över till Merkel som den nya fanbäraren för liberal demokrati. Merkel önskar upprätthål­la goda band med USA även med Trump som president. Men flera ledare inser även att maktskifte­t kan innebära förändring­ar i de bilaterala relationer­na. SAMTIDIGT VÄDRADE DE båda en förhoppnin­g om att ett framtida handelsavt­al en dag MERKEL. ska komma till stånd. Barack Obama underströk också vikten av att TTIPförhan­dlingarna fortsätter.

– Marknader och handel kan skapa välstånd, sade han och beskrev USA och Tyskland som två av de viktigaste marknadern­a i världen.

– EU fortsätter att vara en av världens största landvinnin­gar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden