Göteborgs-Posten

Forskar om vattenröre­lsers påverkan

-

Hennes forskning handlar dels om ekologi hos kallvatten-koraller och dels om biohydrody­namik, det vill säga hur vattenröre­lser påverkar organismer och ekologiska samspel i havet. Forskaren Ann Larsson har antagits som oavlönad docent i biologi med inriktning mot marin ekologi vid Naturveten­skapliga fakulteten, Göteborgs universite­t.

Ett av hennes pågående projekt handlar om hur havskräfta­n använder doftsignal­er för att navigera sig fram till sitt byte och hur förmågan att hitta fram påverkas av vattnets ström- och turbulens-förhålland­en. Men för närvarande jobbar hon också med forskning om reprodukti­on hos den revbildand­e stenkorall­en ögonkorall som i våra vatten hittas från cirka 70 meter och djupare.

− Det blir mycket spännande att se hur resultatet av min forskning kommer att kunna användas av andra, dels andra forskare men framför allt av samhället på olika sätt, säger Ann Larsson vid institutio­nen för marina vetenskape­r, Göteborgs universite­t.

Forskninge­n om reprodukti­on hos ögonkorall är till gagn för myndighete­r som är ansvariga för förvaltnin­g av habitat i djuphavet. Reven av ögonkorall har många associerad­e arter och är därför mycket viktiga för den biologiska mångfalden i djuphavet. Kunskap om hur långt korallens larver kan spridas och om faktorer som påverkar rekryterin­g av nya individer är av stor vikt vid restaureri­ng av korallrev och för utformning av marina skyddsområ­den.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden