Göteborgs-Posten

”KLART DET KONST: HOT OCH VANDALISER­ING MOT KONSTNÄRER

Konstnären Mattias Norström fick veta att han borde halshuggas. Orsak: Han hade satt upp en krokig flaggstång i Vasaparken.

-

HOTAS.

– Jag har inte velat sätta mig i någon Lars Vilks-position, men det är klart att det blir en oro och man blir rädd när man läser sådana hot, säger han. Funderade du på att polisanmäl­a?

– Nej. Hade jag fått ett privat samtal eller ett brev hem till min familj hade det kanske blivit annorlunda. Nu var det mest i sociala medier och det kändes ändå som att de goda kommentare­rna vann över de onda.

Verket Du gamla, du fria, där Mattias Norström placerade en krokig flaggstång med en slokande svensk flagga i Vasaparken i Göteborg, väckte starka känslor.

– Vad coolt, lite anarkistis­kt, sade en kvinna som gick förbi när GP var på plats.

– Jag skälvde och grät när jag såg hur de hade skändat flaggan. Fruktansvä­rt, sade en annan kvinna som ringde GP. MATTIAS NORSTRÖM HADE räknat med reaktioner, men inte så många och så starka. Han ville utmana normer, men motivet var aldrig att provocera, säger han.

– För mig är det ett poetiskt, existentie­llt verk, som jag verkligen ville skulle upplevas i parkmiljö. Hade jag velat provocera mer hade jag väl ställt den på Avenyn.

Han tycker att merparten av samtalen han haft om verket har varit givande, även om han har fått mycket skäll, inte minst från människor som inte tycker att hans verk borde få kallas konst.

Värre var det med de nationalis­ter som tyckte att han hade skändat flaggan. Det var där hatet och hoten kom in. Mattias Norström strör beröm över curatorn Anna van der Vliet, som drog ett tungt lass.

– Hon var verkligen ett filter för mig och gjorde ett fantastisk­t arbete med att ta diskussion­en med människor. I FLERA DAGAR kopplade Göteborgs stads växel alla samtal från ”arga skattebeta­lare” till Anna van der Vliet. Även hon fick ta emot hot.

 ??  ?? Konstnärer i Göteborg utsätts för hat, hot och vandaliser­ing. Överst till vänster Mattias Norström vid sitt verk van der Vliet, curator och konstnärli­g ledare för Göteborgsb­aserade ICIA – Institute for Contempora­ry Ideas and Art.
Konstnärer i Göteborg utsätts för hat, hot och vandaliser­ing. Överst till vänster Mattias Norström vid sitt verk van der Vliet, curator och konstnärli­g ledare för Göteborgsb­aserade ICIA – Institute for Contempora­ry Ideas and Art.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden