Göteborgs-Posten

FINNS ORO”

- JOHANNA HAGSTRÖM

– Ja, men jag blev aldrig rädd. Jag fick ett sms som var så hotfullt att folk i min omgivning tyckte att jag skulle polisanmäl­a, säger Anna van der Vliet. Polisanmäl­de du?

– Nej jag valde att försöka med det goda, liberala samtalet. Jag hade en jättelång sms-konversati­on med kvinnan i fråga som faktiskt slutade med att hon bad mig om ursäkt för saker hon kallat mig. När vi skildes åt var vi överens om att vi tyckte helt olika. Har tonen hårdnat?

– Ja, absolut. Det känns som att människor upplever att det är okej att säga vissa saker som man inte kunde förr. Det är lätt att skriva sms, det är svårare att ringa någon och säga samma sak.

Anna van der Vliet är tveksam till om handlingsp­laner hos kommuner och utställare skulle förbättra läget.

Däremot tror hon att fler skulle anmäla om polisen tog brotten mer på allvar.

”Det känns som att människor upplever att det är okej att säga vissa saker som man inte kunde förr. Det är lätt att skriva sms, det är svårare att ringa någon och säga samma sak.”

ANNA VAN DER VLIET

Kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke vill att kommunpoli­tiker och polis ska göra mer.

– Hot och hat mot människor som uttrycker sig i offentligh­eten är brott som polisen borde prioritera högre, säger hon. MATTIAS NORSTRÖMS VERK blev trots hat och hot inte vandaliser­at. Det blev däremot Carolina Falkholts stora muralmålni­ng på Ringön i somras.

Ringöns konsthall Järnhallen polisanmäl­de det, men sedan har ingenting hänt. Verket är kvar så som det lämnades, delvis övermålat med vit färg.

– Det står där som ett sår. Det stod en färgburk kvar och jag kollade med en saneringsf­irma, men det går inte att göra någonting, säger Anna Bergman på Järnhallen.

Från polisen har hon inte hört någonting.

– Nej, jag räknar nog inte med det heller, vad ska de göra? Hade jag haft ekonomi hade jag riggat kameror och filmat dem nästa gång.

Curator.

 ?? Bild: RASMUS FORSGREN, FRIDA WINTER OCH THOMAS JOHANSSON ?? i Vasaparken. Till höger Carolina Falkholt framför sin målning på Ringön, innan den vandaliser­ades. Nederst Anna
Bild: RASMUS FORSGREN, FRIDA WINTER OCH THOMAS JOHANSSON i Vasaparken. Till höger Carolina Falkholt framför sin målning på Ringön, innan den vandaliser­ades. Nederst Anna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden