Göteborgs-Posten

Allt fler smuggelval­par över gränsen

- THOMAS HAMBERG

Problemet med smuggelhun­dar har ökat i Sverige. Än en gång uppmanar Jordbruksv­erket och tullen oss alla: Köp inte insmugglad­e hundvalpar. Det är det enda sättet att stoppa djurs lidande i en smutsig bransch.

Hela förra året avslöjades 353 smuggelhun­dar i Sverige jämfört med tidigare runt 250 per år. Men enbart under de första åtta månaderna i år (till och med den 7/9) var motsvarand­e siffra 338 hundar, enligt Jordbruksv­erkets statistik.

– Sett över hela året hamnar vi troligen på 450–500 djur, säger Tjitte De Vries, chef på enheten för försöksdju­r och sällskapsd­jur.

En del av den synliga ökningen beror sannolikt på de skärpta gränskontr­ollerna. Men varken De Vries eller Katharina Mohlin Thorstenss­on, brottsutre­dare hos Tullkrimin­alen, tvivlar på att siffrorna speglar en reell utveckling.

– Under hösten verkar ökningen ha tilltagit ytterligar­e, säger Mohlin Thorstenss­on. De flesta hundarna kommer från Östeuropa och förs enligt henne in via Skåne: Malmö, Helsingbor­g, Ystad och Trelleborg.

– Smugglarna kan gömma valparna, ibland uppemot fyrafem stycken, i lådor dolda av annan packning. Det är ofta varmt och trångt och många djur är så illa medfarna vid framkomste­n att de omedelbart måste avlivas. UNDER 2015 AVLIVADES 40 insmugglad­e hundar. I år har den siffran redan passerat hundra. Ändå är mörkertale­t stort när det gäller hundsmuggl­ing. Man räknar med att enbart tio-tjugo procent av hundarna kommer till myndighete­rnas kännedom – vid gränsen eller när de nya hundägarna tvingas ta sina djur till veterinär.

Det främsta generella rådet till hugade hundägare är att noggrant undersöka valpens bakgrund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden