Göteborgs-Posten

Ungdomar behöver bättra sin attityd

Hem och skola har ansvar när ungdomar missar jobb på grund av dålig attityd till arbete och ansvar.

- MATHIAS BRED 031-62 40 00 mathias.bred@gp.se

Sverige ha rett matchnings problem på arbetsmark­naden. Med det menas att det råder arbetslösh­et och arbetskraf­ts bristsamti­digt, det senare som ett resultat av att arbetsgiva­re upplever att de inte alltid kan finna personer med rätt kompetens. Problemet är särskilt stort för små- och medelstora företag där en enskild rekryterin­g ofta är ett stort risktagand­e.

Problemet är stort. Fyra av fem jobb skapas i små företag. Enkäter visar att bara runt hälften av de företag som skulle vilja anställa faktiskt får tag i bra rekryterin­gar mätt över ett år. Samhället kan årligen missa runt 70 000 arbetstill­fällen.

En bakgrund till matchnings problem e närredan välkänd och debatterad: Det råder brist på vissa utbildning­ar och erfarenhet­er. Hit hör till exempel högskolein­genjörer, flera kategorier­a v vård-och pedagogyrk­en samt yrkesutbil­dade inom industri- och byggsektor­n.

MEN DEN FÄRSKA rapporten ”Det är attityden dumbom” från organisati­onen Företagarn­a lyfter fram ytterligar­e en förklaring. Många arbetsgiva­re uppger att de har svårt att hitta arbetskraf­t med rätt inställnin­g till arbetet. Det vill säga personer som är redo att axla ansvar och som verkligen vill arbeta. Bristande attityder uppges vara ett lika stort problem som bristande formella kvalifikat­ioner, särskilt när det gäller unga personer.

Attitydpro­blemet verkar dessutom vara mer generellt än bristen på potentiell­a medarbetar­e med rätt utbildning och branschvan­a. Medan de förra orsakerna varierar mellan olika regioner och olika storlek på orter, är bristen på arbetstaga­re med rätt attityd mer jämt spridd över riket.

Förklaring­arna till det här kan vara flera. Företagarn­as rapport nämner den övergripan­de bakgrunden med förändring­en från industrisa­mhälle till en tjänste- och relationse­konomi. Personligt ansvarstag­ande och egen drivkraft blir viktigare för den nya typen av jobb som växer fram.

Därutöver finns misstanken om att vi i Sverige har tagit för lättvindig­t på vikten av att tradera de icke-kognitiva egenskaper­na genom utbildning­ssystemen. Tyskland har lägre ungdomsarb­etslöshet, vilket många förklarar med att man där har behållit lärlingssy­stemet som överför praktisk kunskap mellan generation­er på arbetsmark­naden. Kanske handlar lärlingstr­aditionen emellertid minst lika mycket om att överföra arbetsmora­l och attityder som konkreta kunskaper? Förr fick unga människor lära sig att veta hut på arbetsplat­sen, något som är svårt att efterhärma i klassrumsm­iljö.

I sin rapport betonar Företagarn­a just skolans roll. Djupinterv­juer med småföretag­are med erfarenhet­er av unga arbetstaga­re ger en aning om ”en kulturkroc­k som uppstår för unga mellan skola och arbetsliv”. Det är en misstanke som har stöd i till exempel OECD:s utvärderin­g av svensk skola där man pekar på stora, närmast unika, brister i basfärdigh­eter som ordning och punktlighe­t. Ungdomar som gått i svensk skola har inte fått lära sig vikten av att komma i tid, att visa engagemang och att ta ansvar.

Organisati­onen Företagarn­a vill därför att skolan ska ändra inställnin­g till så kallade ”icke-kognitiva” kunskaper. De föreslår bland annat att PRAO-återinförs och att lärare får göra praktik i arbetslive­t.

DET ÄR BRA förslag och skolan kan många gånger ha en hemläxa att göra. Men frågan är om problemet inte ligger djupare än så. Det talas alltför lite om föräldraan­svar. Om en individ inte lär sig att anpassa sig till andra människor redan i hemmet är det svårt att se hur skolan skulle kunna kompensera för den bristen.

Det är i grunden synd om unga människor som missar chanser därför att de inte fått lära sig det sociala spelet. Vad som saknas är inte hårdare tag – barn och ungdomars liv saknar knappast hårda attityder – utan snarare vänlig, men bestämd, ledsagning. Dagens samhälle ger faktiskt stora möjlighete­r för individen att utvecklas ”efter sina bästa stämningar­s längtan”. Det gäller bara att den vuxna världen ger det uppväxande släktet rätt nycklar.

Förr fick unga människor lära sig att veta hut på arbetsplat­sen, något som är svårt att efterhärma i klassrumsm­iljö.

 ?? Arkivbild: FREDRIK SANDBERG ?? ANSVAR. På dagens arbetsmark­nad kräver nästan alla jobb en stor dos av eget ansvar.
Arkivbild: FREDRIK SANDBERG ANSVAR. På dagens arbetsmark­nad kräver nästan alla jobb en stor dos av eget ansvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden