Göteborgs-Posten

Lämna känslorna hemma, det är ditt jobb!

- ALICE TEODORESCU 3ROLWLVN UHGDNW¸U é DOLFH WHRGRUHVFX#JS VH

DET ÄR INTE alltid enkelt att sitta i en tv-studio och sträva efter att bygga argumentat­ionen på logik och principer. I dagens samhällsde­batt där känslor slår analys framstår den senare som den förras onda styvmor. Och vem vill vara ond?

Samma dilemma kan uppenbara sig för många andra yrkeskateg­orier: tjänstemän på myndighete­r, domare och åklagare, journalist­er och reportrar, politiker och andra beslutsfat­tare – bara för att nämna några.

Jag minns särskilt en tv-debatt som handlade om en familj som hade levt som gömda i Sverige under många år. De hade hämtats för att utvisas på Luciadagen vilket hade fått många människor att protestera. I studion satt personer som kände den utvisade familjen och som berättade att mamman fått arbete i en matbutik och att barnen trivdes i skolan. Att de var ”snälla” och ”bra människor”.

JAG HADE i sedvanlig ordning bjudits in för att spela rollen som Högerspöke. I svensk debatt innebär det att man resonerar kring vikten av att lagen ska upprätthål­las för att minska risken för godtycke. Liksom att det visserlige­n är bra att någon kan beskrivas som ”snäll” eller en ”bra människa” men att det inte ska påverka den personens möjlighete­r att få skydd. Rätt till skydd ska den som uppfyller lagens kriterier få, oavsett hur han eller hon i övrigt kan beskrivas. Det innebär motsatsvis att den som inte möter lagens rekvisit måste lämna landet och inte hålla sig undan myndighete­rna. Samhällets ansvar är att säkerställ­a att besluten efterlevs, om vi har en reglering måste det också i praktiken vara skillnad på att ha skyddsskäl och att sakna dessa. Logiskt, kan tyckas.

Som medmännisk­a kan jag alltså sympatiser­a med den utvisade familjen, liksom jag kan sympatiser­a med varenda individ som sitter i ett läger utanför EU:s territoriu­m, samtidigt som jag kommer argumenter­a för att lagarna ska följas. Dessa är å andra sidan inte statiska och den som anser att ”godhet” ska vara ett kriterium kan för all del

argumenter­a för det. Problemet är att det sällan argumenter­as i sak. När känslorna tar över och förmågan att förhålla sig till konsekvens­er av olika val haltar skruvas tonläget upp och polariseri­ngen ökar. Det är därför som den berömda konsekvens­neutralite­ten i det journalist­iska arbetet är så fundamenta­l. Journalist­er måste våga ställa obekväma frågor och presentera alla upptänklig­a svar. Det centrala ska inte vara att framstå som god utan att göra ett gott arbete. Allt som kan liknas vid aktivism, spelar ingen roll om du är migrations­handläggar­e, reporter eller domare är tjänstefel. Oavsett hur det känns.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden