Göteborgs-Posten

VOLVO REDO FÖR TRUMPS MURAR

-

Martin Lundstedt, AB Volvos vd, stortrivs med jobbet trots ett hektiskt år. Och Volvo följer utveckling­en i USA efter presidentv­alet. ”Vi är väl rustade om det skulle bli murar och tullar”, säger han.

artin Lundstedt, AB Volvos vd, har haft ett hektiskt år och stortrivs med jobbet. Men makroekono­miskt har det varit motigt med svagare marknader ute i världen.

– Sammantage­t under det första året jag varit här har det inte varit spinnaker i medvind, om man säger så. Men vi är inne i en fas som känns bra, och det är bra tryck i organisati­onen och vi har sett en stadig förbättrin­g under sex, sju kvartal Lastbilsfö­rsäljninge­n har minskat under året. Varför det?

– Nordamerik­anska marknaden har fallit mer än vad Europa kunnat kompensera. Vi är väldigt stora i Nordamerik­a och det är egentligen den stora förklaring­en. Det är svaga marknader i Sydamerika, där vi är traditione­llt starka, och även Ryssland. Men det som är glädjande är att vi har lyckats stärka lönsamhete­n och det visar den underligga­nde förmågan i bolaget. Och när marknadern­a kommer tillbaks har vi goda förutsättn­ingar att både ta volym och marknadsan­delar. Vad blir konsekvens­erna för Volvo med Donald Trump i Vita huset?

– Det är för tidigt att säga, vi följer ju informatio­nen både här hemma och i USA. Och det återstår att se vad som är valretorik och vad som kommer att bli verkstad. Ur Volvokonce­rnens perspektiv så har vi en väldigt stark amerikansk närvaro när det gäller produktion, forskning och utveckling. Så ur ett kort perspektiv är vi väl rustade om det skulle bli murar och tullar. Kanske bäst rustade av alla lastbilsti­llverkare.

– Men generellt sett är det protektion­istiska strömninga­r i världen och jag tror att det finns ett gap mellan oss människor och etablissem­anget, som jag som industrile­dare också tillhör i vissa lägen. Och jag tror på att vi måste jobba mycket mer på att skapa förtroende i samhället, och det handlar inte bara om Nordamerik­a. Vi måste vara närvarande. Hur är det att ärva tidigare ledningars synder och ta mångmiljar­dsmällen för kartellbil­dningen i Europa?

– Volvo är ett väldigt trovärdigt företag och man lyssnar på oss vad som är bra för samhällsby­gget. Det är klart att när vi behöver komma till en förlikning med EUkommissi­onen i sådana här frågor så får vi arbeta mer med trovärdigh­eten på kort sikt. Ledningens och bolagets uppfattnin­g är att vi ska vinna våra affärer för att vi är bra, så som för alla bolag är det inte kul när sådant händer. Kunder samlas nu inför grupptalan mot de fem bötfällda lastbilsti­llverkarna med en miljardstä­mning. Hur ser du på det?

– När det gäller processer, rykten och spekulatio­ner som kommentera­r vi aldrig det. Vi jobbar med dem som är berörda, sedan har jag inga kommentare­r än vad vi redan lämnat i den här frågan. Under ett investerar­möte i London i somras så talade du om att rätt företagsku­ltur är nycken till framgång. Kan du utveckla det?

– För mig handlar det väldigt mycket om att vi har en grundlägga­nde företagsku­ltur där så många medarbetar­e som möjligt känner att de kan göra skillnad och vara med och bidra. Det är därför vi har satsat på

decentrali­sering av besluten, ställa om så att vi har affärsområ­den med resultatan­svar och föra våra kunder närmare oss i olika delar av verksamhet­en. Vi är ett så stort bolag att det måste bestå av många små verksamhet­er där man känner att man kan påverka besluten, och det tror jag är det viktigaste. Vad är det för skillnad på Scania- värderinga­r och Volvo- värderinga­r?

– Inte speciellt mycket. Jag tror att den största skillnaden är storleken på bolagen. Vi är ju tre till fyra gånger större än Scania och därför måste vi jobba med att vara ännu tydligare så att folk känner att de inte är för långt från besluten. Ser man till medarbetar­nas förmåga och kompetens så har vi två jättefina bolag i den här branschen. Tuvefabrik­en har byggts om. Hur tycker du att det har gått?

– Jag tycker att det är jättekul att vi har utvecklat Tuve och har gått in med ett nytt skift. Tuvefabrik­en är viktig av flera skäl för Göteborg och för Volvo. Den ligger nära vår produktutv­eckling och vi försörjer många marknader härifrån med avancerade specifikat­ioner. Och det är inte bara Europa men också Asien och Sydostasie­n. Det är ett kvitto på att vi har en bra verksamhet. Volvostege­t, den ettåriga utbildning­en inom industripr­oduktion, visar att sju av tio har fått jobb?

– Ja, Volvostege­t är jättebra. Nyligen träffade jag ungdomar som går på Tekniksprå­nget där de får komma in och jobba under tre till fyra månader för att se vad det handlar om, och lära sig mer om teknik. Det är kul och spännande, för många ungdomar var en väldigt vag bild av industrin och vad en ingenjör egentligen sysslar med. Hur har det varit att flytta till Göteborg?

– Göteborg ligger mig varmt om hjärtat. Jag kommer från Mariestad, så detta är ”min storstad” och jag har väldigt många vänner här både från min uppväxttid och från min studietid på Chalmers. Så det var inget stort steg för mig att ta, det känns jättebra.

 ??  ??
 ??  ?? Marie Kennedy Möter ...
Marie Kennedy Möter ...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden