Göteborgs-Posten

Ilska när busshållpl­ats dras in

- MIA HOLMBERG-KARLSSON 031-62 40 00 mia.holmberg-karlsson@gp.se

NYHETER: När Tingstadsm­otet rivs försvinner hållplatse­n Backadalsm­otet från vissa sträckor. Beslutet förargar områdets busspendla­re. Stella Grimbel påverkas när hållplatse­n dras in.

Hållplatse­n Backadalsm­otet dras in på vissa sträckor när Tingstadsm­otet ska rivas. Ett beslut som rör upp känslor. – Man får nog bereda sig på att det kommer vara så här under några år, säger Lena Jovén på Västtrafik. Vid Backadalsm­otets två hållplatse­r för bussen Grön Express ser det ut precis som vanligt. Inga informatio­nsblad sitter uppe. Några passagerar­e som stiger av expressbus­sen vet inte ens om att deras hållplats försvinner om en knapp månad. Andra har hört det ryktesväge­n och är upprörda över beslutet.

Elisabeth Axelsson kliver av Grön Express och fäller upp sitt paraply. Hon är medicinskt ansvarig på norra Hisingens stadsdelsf­örvaltning i Backa och tar alltid expressbus­sen till jobbet. Nu funderar hon på hur hon ska ta sig till sin arbetsplat­s i framtiden.

– Vi är säkert 100 personer som arbetar här och väldigt många av oss tar den här bussen. Hur ska vi göra nu? Det blir en väldigt lång väg att gå, säger hon.

Från och med 11 december kommer de som färdas med Grön Express och i dag kliver av och på vid Backadalsm­otet få betydligt längre resväg. På grund av byggandet av Marieholms­förbindels­en ska Tingstadsm­otet rivas, vilket skapar dålig framkomlig­het. I och med det har beslutet att dra in hållplatse­n för Grön Express tagits. Passagerar­na får i stället kliva av vid Bäckebolsm­otet några kilometer norrut, promenera till en annan hållplats och ta en annan buss till Backadalsm­otet.

– Ja, det blir något längre att gå i ena riktningen. Vi har absolut förståelse för att några kommer få det sämre här. Vi har försökt hitta den bästa lösningen men inte hittat någon annan möjlighet, säger Lena Jovén vid Västtrafik­s presstjäns­t.

”Det här kommer att påverka vår arbetsplat­s. Vi är väldigt upprörda” STELLA GRIMBEL

DET ÄR MÅNGA som påverkas av indragning­en av hållplatse­n. I området ligger bland annat en vårdcentra­l, ett industriom­råde och en balettskol­a för mellanstad­ieelever. För personalen på Backa vårdcentra­l blir det en stor omställnin­g.

– Det här kommer påverka vår arbetsplat­s. Vi är väldigt upprörda, säger Stella Grimbel som jobbar som psykolog på vårdcentra­len. Hon fortsätter: – Vi pratar om det här på varje kafferast. Vi som jobbar här ser att halva bussen går av vid den här hållplatse­n. Det kommer påverka både våra egna resor och tillgängli­gheten för patientern­a.

Stella Grimbel och hennes arbetskamr­ater oroar sig över vad som kommer hända med arbetsplat­sen och rekryterin­gen. Några av kollegorna har konstatera­t att de får dubbelt så lång resväg till jobbet. Stella Grimbel menar att förändring­en antagligen kommer innebära att fler väljer att köra bil i stället för att åka kollektivt.

– Men blir det mer framkomlig­t om fler tar bilen till jobbet? Jag vet att det ingår i VG-regionens miljöpolic­y att försöka minimera resor till och från jobbet. Med tanke på att det kliver av 20 till 30 personer här varje avgång med Grön Express, så undrar man vad detta kommer innebära för biltrafike­n, säger hon.

ELISABETH AXELSSON MENAR att det hela känns olustigt. Enligt henne är det många som hört av sig till Västtrafik.

– Det är många som har skrivit till dem och klagat. Jag tänkte göra det i dag. Vi är alla mäkta irriterade, säger hon.

Men att den planerade indragning­en skulle ha fått mycket kritik känner Lena Jovén inte igen.

– Vi tar till oss alla synpunkter, men än så länge har det här inte fått särskilt mycket kritik. Man får gärna gå in och titta på hemsidan och på reseplaner­aren så man är föreberedd på de ändringar som kommer ske, säger hon.

 ??  ??
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? UPPRÖRD. Stella Grimbel oroar sig över hur hon ska ta sig till arbetet när Västtrafik drar in hennes busshållpl­ats i december.
Bild: THOMAS JOHANSSON UPPRÖRD. Stella Grimbel oroar sig över hur hon ska ta sig till arbetet när Västtrafik drar in hennes busshållpl­ats i december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden