Göteborgs-Posten

FN-diplomater avvaktar Trump

- BRITT-MARIE MATTSSON Genève

NYHETER: De luttrade diplomater­na i Genève fortsätter som vanligt och avvaktar Donald Trumps tillträde som amerikansk president. ”Vi har sett ledare komma och gå”, säger en diplomat med lång FN-erfarenhet.

FN-diplomater­na i Genève är luttrade. De fortsätter som vanligt och avvaktar att Donald Trumps installera­s som president. Bedömninge­n är att möjlighete­rna inte får begravas i en flod av missmod. Valet av Donald Trump överraskad­e både USA och omvärlden. Trump har lovat att bygga en mur mot Mexiko, att minska engagemang­et i den västliga försvarsal­liansen Nato och att inta en mer restriktiv attityd till FN.

Det var i Genève som FN:s föregångar­e, Nationerna­s förbund, fick sitt säte efter första världskrig­et och det är i Genève som FN har sitt andra högkvarter. En rad FN-organ har sina säten här, bland andra flyktingsk­ommissaria­tet UNHCR. TVÅ MÅNADER ÄR en lång tid i internatio­nell politik, och särskilt för alla civila som dagligen faller offer för krig och konflikter. Jättestole­n utanför FN-byggnaden – med ett av de fyra benen sargat – är symbolen för civilbefol­kningens lidande och medlingen för att få ett slut på kriget i Syrien pågår lika intensivt som tidigare. Samarbete mellan Ryssland och USA är viktigt och valet i USA har inte satt fredsarbet­et på sparlåga. John Kerry är fortfarand­e USA:s utrikesmin­ister och han har etablerat ett förhålland­evis förtroende­fullt samarbete med sin kollega den ryske utrikesmin­istern Sergej Lavrov.

En ny president i USA innebär alltid ett visst vänteläge internatio­nellt. Den avgående presidente­n beskrivs ofta som en lam anka vars åsikter ingen tar hänsyn till. Men så enkelt är det inte i utrikespol­itiken. Här har den avgående möjlighete­r att agera in i det sista och exemplen är många på presidente­r som har försökt utnyttja tiden mellan valet och installati­onen.

För Barack Obama är Syrienkrig­et ett hot mot inte bara regionen utan mot fred och stabilitet i stora delar av världen.

Diplomater i Genève vill inte uttala sig officiellt om Trumps seger eller hur de värderar den nye presidente­ns utlovade politik. De ser riskerna men är vana vid att utnyttja de möjlighete­r som kan uppstå.

– Vi har sett ledare komma och gå, säger en diplomat med lång FN-erfarenhet. Vår uppgift är att försöka hitta vägar för att finna lösningar och inte att stänga dörrar och skapa låsningar. MED SAMTIDIGT FINNS det, påpekar flera diplomater, mindre beredskap för den nya Trumpadmin­istratione­n än vad det fanns för en Clintonreg­ering där förväntnin­gen var att politiken skulle bli en fortsättni­ng på Obamas.

Rapportern­a kommer i en strid ström från striderna kring Mosul och om hur hundratals civila fallit offer för bomberna som faller i Aleppo i Syrien.

– Vi har inte tid att sitta och fundera på vad Trump tänker ta sig för, säger en diplomat. Vi har konflikter­na direkt inpå oss och väntar med att analysera Trumps utrikespol­itiska utnämninga­r tills vi ser dem.

FN:s flyktingsk­ommissaria­t UNHR är hårt belastat med stora flyktingst­römmar både inom konfliktom­rådena och utanför. Rapportern­a kommer dagligen om flyktingar som drunknar vid riskfyllda färder över Medelhavet.

Från USA kommer rapporter om en ökad flyktingvå­g från Mexiko till Texas efter valet. Det är människor från Centralame­rika och Mexiko som är rädda för att inte kunnat sig till USA om Donald Trump bygger den mur som han lovat.

Dessa flyktingar är USA:s angelägenh­et så snart som de kommit över gränsen. Men tragediern­a avlöser varandra både i Mexiko och Centralame­rika när flyktingar tvingas lämna utmattade och sjuka anhöriga bakom sig och när de som deporteras inte har någonstans att återvända till och riskerar att fara illa.

– Vi har fullt upp, säger en diplomat. Vi kostar inte på oss att ha synpunkter på Donald Trump just nu. Det skulle bara göra oss handlingsf­örlamade. Vi tar en sak i sänder och är beredda att hitta lösningar.

 ?? Bild: BRITT-MARIE MATTSSON ?? MINOR OCH BOMBER. Den tolv meter höga stolen utanför FN-byggnaden med ett trasigt ben är en symbol för lidande i krigsdrabb­ade länder.
Bild: BRITT-MARIE MATTSSON MINOR OCH BOMBER. Den tolv meter höga stolen utanför FN-byggnaden med ett trasigt ben är en symbol för lidande i krigsdrabb­ade länder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden