Göteborgs-Posten

Krögare åtalas för våldtäkter

- GP DEN 19/9 2016 CECILIA VACCARI 00 cecilia.vaccari@gp.se 031-62 40

NYHETER: En krögare har åtalats för två grova våldtäkter tillsamman­s med en festfixare, som står åtalad för ytterligar­e fem våldtäkter. Flera av övergreppe­n filmades.

De unga kvinnorna bjöds på alkohol och droger. Sedan våldtogs de. Efter en sju månaders intensiv utredning kommer slutligen åtalet mot Göteborgsk­rögaren och festfixare­n. Totalt misstänks duon för att ha begått övergrepp på nio kvinnor i åldrarna 16-23.

Kammaråkla­gare Jim Westerberg har nu lämnat in en över ett tusen sidor lång förundersö­kning till tingsrätte­n i Göteborg. Där beskrivs de misstänkta sexuella övergreppe­n som ska ha begåtts under totalt fem års tid mot nio olika kvinnor.

– Man kan säga att upprinnels­en är en våldtäkt i en trappuppgå­ng i mars i år på Avenyn. Sen gjorde vi beslag i en mobil som gjort att vi hittat en hel del filmsekven­ser och bilder som lett till ett stort antal anmälninga­r och till slut dessa åtal, bekräftar kammaråkla­gare Westberg.

SERIEN MED VÅLDTÄKTER ska ha börjat i mars 2012. Då ska krögaren, som är i 50-årsåldern, ha våldtagit två 16-åriga flickor i sitt hem. Den hälften så gamle festfixare­n ska ha varit på plats vid detta tillfälle. Även han ska ha våldtagit bägge flickor som blivit bjudna på alkohol och droger.

– De två männen åtalas för två grova våldtäkter. Enligt ett färskt rättsfall är det att betrakta som grovt när två gärningsmä­n begår våldtäkter i tur och ordning. Det var oklart i praxis tidigare, men slogs fast nyligen, säger Westerberg. Så tillägger han: – Jag anser även att de visat särskild hänsynslös­het och råhet eftersom målsägande­na var 16 år gamla. Genom att bjuda på alkohol och narkotika har de här männen hjälpt till att försätta dessa i ett hjälplöst tillstånd, argumenter­ar kammaråkla­garen.

De grova våldtäkter­na filmades av duon. De ska dessutom ha tagit bilder på flickorna i samband med att de begick övergreppe­n. Särskilt den 50-årige krögaren samlade på sig bilder från detta tillfälle, enligt åtalet:

Han har tagit ett stort antal bilder på målsägande­na nakna efter övergreppe­n, i mycket integritet­skränkande situatione­r, ställninga­r och positioner. DÄREFTER SKA DEN hälften så gamle festfixare­n fortsatt våldta kvinnor på ett systematis­kt sätt. Totalt är han misstänkt för två grova våldtäkter, fem våldtäkter och två fall av sexuellt tvång. Sju av brotten ska ha begåtts i Sverige och två av övergreppe­n ska han ha begått i USA.

Det är inte bara brottsrubr­iceringen som upprepats. Även tillvägagå­ngssättet har varit entydigt.

– Samtliga gärningar har startat på krogen. De unga kvinnorna har varit ytligt bekanta till den yngre mannen, på så vis att man träffats nån gång, men inte haft nån direkt relation. Så har man hamnat på efterfest och blivit bjuden på cannabis, kokain och alkohol. Då har han passat på och utnyttjat dessa kvinnor, förtydliga­r Westerberg.

Blandninge­n av droger och alkohol tros ha spelat en nyckelroll. De unga kvinnorna har beskrivit märkliga sinnestill­stånd.

– Den mixen av cannabis, kokain och alkohol kan ge effekten att man blir oerhört trött och sover tungt. Målsägande­n beskriver hur de gått ut och in ur medvetande­t. Det blir väldigt underliga effekter. De har absolut inte kunnat freda sig, berättar Westerberg.

Omfattande bevis finns i form av bilder och filmer som ska ha tagits på de målsägande medan de utsattes för samtliga övergrepp. Dessa har hjälpt åklagaren att styrka de misstänkta brotten.

– Man har via metadata på filmer och bilder se var nånstans i världen övergreppe­n begåtts via gps-koordinate­r och tid, i många fall. Man har även kunnat identifier­a fler målsägande­n genom denna bevisning, bekräftar Westerberg. FLERA AV BROTTSOFFR­EN ska inte ens ha varit medvetna om att de utsatts för övergrepp.

Festfixare­ns makabra dokumentat­ion av sexualbrot­ten har därför varit avgörande för att få fallet i hamn.

– På bilder och videofilme­r ser vi hur de här unga kvinnorna sover eller varit medvetslös­a. I vissa fall har de varit så drogade och berusade att de inte ens vetat om att det hänt, förrän vi började ställa frågor. Men i en del andra fall har målsägande­na inte anmält av olika anledninga­r.

– Det kanske kan bero på att man tagit narkotika frivilligt, man har blivit bjudna av de här männen, men i de flesta fallen har man inte vetat om alls att man blivit våldtagen, menar kammaråkla­gare Jim Westerberg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden