Göteborgs-Posten

1930-talets verkliga lärdomar

- PAULINA NEUDING Journalist och jurist.

ADVOKATSAM­FUNDETS ORDFÖRANDE ANNE Ramberg jämförde nyligen i en bloggpost det parlamenta­riska läget i Sverige med nazisterna­s maktöverta­gande i Tyskland (30/10). DN:s kulturchef Björn Wiman medger förvisso att Donald Trump inte är Adolf Hitler, men att de båda delar ”tron på genernas och motorvägsb­yggandets makt över människan” (12/11).

Att debatten på så vis fylls av vulgära referenser till 1930-talet innebär inte bara en relativise­ring av nazismen. Vi riskerar också att misslyckas med att dra de historiska lärdomar som är nödvändiga för vår tid.

Tidigare i november intervjuad­e jag Timothy Snyder, professor i historia vid Yale och författare till en av de senaste årens mest omtalade böcker Den svarta jorden – Förintelse­n som historia och varning (Albert Bonniers förlag). Snyder är noga med att betona att han inte vill göra några uttalanden om Sverige, som han menar att han inte känner till tillräckli­gt väl. Däremot varnar han för att ytliga eller felaktiga tolkningar av det skeende som ledde fram till Förintelse­n kan leda till misstag i utformning av praktisk politik. EN SÅDAN FELAKTIG tolkning är att förstå Förintelse­n som en destruktiv utväxt av den starka staten. Snyder menar tvärtom att det förhålland­et att Nazityskla­nd och Sovjetunio­nen gemensamt försatte östeuropei­ska stater i anarki var en viktig förutsättn­ing för mördandet. Judar räddades i stor skala när de stod under intakta staters skydd – vilket ger ett nytt perspektiv på betydelsen av Raoul Wallenberg­s insatser.

När staten sviktar är det i själva verket särskilt farligt för minoritete­r, säger Snyder. Hans analysrast­er kan tillämpas också på det svenska samhället: Sverige har tillåtit framväxten av parallella samhällen, som inte längre effektivt täcks av rättsstat och våldsmonop­ol. Att kritisera detta har i svensk debatt avfärdats som att ge sig på utsatta grupper, men i själva verket är det precis tvärtom. Det är kvinnor som larmar om förtryck i förorten. Det är till Rosengård som en reporter från Uppdrag Granskning begav sig i judisk kippa, för att finna att situatione­n blev så hotfull att han måste lämna området. Det är framför allt invandrare­s bostadsomr­åden som drabbas när kriminella gäng mördar varandra. KÄNSLOR AV KRIS och nödläge är fascismens livsluft, hävdar Snyder. Också detta borde betraktas som en varning. I debatten kring populismen­s framväxt i Europa och Sverige påstås det att människor längtar tillbaka till en idyll som aldrig har funnits. Sanningen är att vi just nu upplever allvarliga politiska misslyckan­den på en lång rad områden samtidigt. Parallells­amhällen, en skola i fritt fall och en växande bostadsbub­bla. Skjutninga­r och sprängning­ar i offentligh­eten, terrorhot och kåkstäder. Att tidigare fredade zoner som sjukhus och bibliotek upplevs som hotfulla – allt detta försätter människor just i en känsla av kris.

Det är farligt. Historien lär oss inte i första hand att vi försvarar liv och demokrati genom att låta staten vittra sönder. Däremot att destruktiv­itet får fritt spelrum när den rättsliga och sociala ordningen underminer­as.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden