Göteborgs-Posten

Socialt hållbart Göteborg ett av de viktigaste målen

- Agneta Hammer stadsbyggn­adsdirektö­r, Göteborgs Stad

Vi jobbar just nu brett för att det nya Göteborg ska bli en stad där det är närmare mellan människor, tryggt att röra sig och där det finns fungerande mötesplats­er och liv mellan husen, skriver Agneta Hammer, stadsbyggn­adsdirektö­r. Det nya Göteborg, 11/11 Göteborg har onekligen stora utmaningar inför framtiden och en socialt hållbar stad är ett av de viktigaste målen i stadsplane­ringen. Det är därför vi jobbar med att väva samman staden så att den ska bli mer sammanhäng­ande. Vi verkar för en stad där det ska vara närmare mellan människor, en stad som ska bidra till ett hållbart och välfungera­nde samhälle. En stad där det är attraktivt och tryggt att röra sig i, med fungerande mötesplats­er och liv mellan husen.

En kraftsamli­ng för social hållbarhet i staden görs just nu i fyra fokusområd­en med utgångspun­kt från Göteborgs Stads budgetmål om att skillnader i livsvillko­r och hälsa ska minska.

Stadsbyggn­adskontore­t har i uppdrag att arbeta med att minska boendesegr­egationen och planera för hälsofrämj­ande närmiljöer som berör alla stadens invånare.

Göteborgs Stad jobbar också med frågorna i andra forum, till exempel i insatsen Jämlikt Göteborg.

Men det är ett arbete som vi, precis som Lena Palm säger, inte kan göra ensamma. Och det är därför vi jobbar brett tillsamman­s med andra aktörer inom stadsutvec­klingen.

Behöver hjälp

Vi bjuder in och tar del av den breda kompetens som finns på området. Inte bara för att vi måste lära oss mer, utan också för att det här är något vi inte kan göra ensamma. Den socialt hållbara staden är en fråga som berör många.

Lena Palm efterlyser kreativite­t i flerfamilj­shus på samma sätt som finns i egnahem. Här kan vi titta på exempel i Tyskland där det i flera städer finns byggemensk­aper som innebär att folk går samman för att bygga sitt boende och i processen lägger grunden för en social sammanhåll­ning. Göteborg har som mål att fem procent av marken som anvisas till bostäder ska vara till byggemensk­aper.

Måste göra mer

Vi gör redan mycket för en hållbar utveckling i Göteborg, men vi måste göra mer och vi måste göra det bättre. Planeringe­n av den nya staden är en komplex uppgift som kräver lagarbete och utnyttjand­e av många kompetense­r. Vi välkomnar Lena Palms initiativ och strävar efter att lära oss mer och att göra mer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden