Göteborgs-Posten

Bra välfärd med vinst

-

Bäste Mats, jag har haft förmånen att ha jobbat inom såväl privat som offentlig verksamhet och sett skillnaden i hur man ser på kostnader. I det offentliga gäller det att utnyttja de medel man får, för om man sparar på kostnadern­a så får man mindre anslag nästa år. Kostnadsef­fektivitet får man om man ser till kostnadern­a i stället för att bara be om mer resurser. Troligen skulle inte ett privat företag köpa stödstrump­or för 6 000 kronor paret som det offentliga i Stockholm har gjort.

Kan man få nöjda kunder/patienter med lägre kostnader så är väl det bra? Om de inte var nöjda så skulle de inte efterfråga privata tjänster.

Sedan gäller det också att de som skriver avtal med privata aktörer preciserar vad som krävs av dem. Om det offentliga har kostnader för remisser, provsvar etcetera som du nämner måste detta också med i avtalet.

Visst skall man köpa in billigare material om det inte ger sämre kvalitet.

Kan det kartläggas var de friskaste bor, borde i så fall ersättning­en till de områdena kunna minskas. Bättre lösning än att kapa vinster tvärs över. Man ger till exempel mer pengar till problemomr­åden i skolan.

Varför skall man kunna göra vinst på en vara men inte på en tjänst? Byggbolage­n gör stora vinster på att bygga sjukhus som är till för att ge vård. Det är vinster från skattemede­l. Konsultbol­ag som jobbar åt det offentliga gör också vinster.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden