Göteborgs-Posten

Föräldrar strider för busslinje

- KOLLEKTIVT­RAFIK AGNETA WILLUNG 031-62 41 76 agneta.willung@gp.se

På Västtrafik­s facebook pågår ett mindre uppror mot beslutet att dra in busslinje 64 i västra Göteborg. – Bussen är proppfull av skolelever morgon och eftermidda­g. Nu får de längre och farligare väg med fler byten, säger föräldern Linda Sundler. På ett öppet förmöte med SDN Askim/Frölunda/Högsbo i september passade boende i stadsdelen på att protestera mot indragning­en av buss 64.

– För en månad sedan fick vi sedan veta ryktesväge­n att indragning­en var beslutad, och skulle gälla från den 12 december, säger Linda Sundler.

I dag tar barnen bussen från Fyrktorget till Kungssten. Därifrån tar de flesta spårvagn 11 till Nya Varvetskol­an, Hagenskola­n eller Nya Påvelundss­kolan.

På facebook föreslår Västtrafik att barnen i stället ska ta buss 184 från Sjupundsga­tan eller buss 16 till Marklandsg­atan. I båda fallen får de inte bara fler byten.

– Sjupundsga­tan ligger mellan 800 meter och en kilometers gångväg från Fyrktorget beroende på var man bor, säger Linda Sundler. Hållplatse­n ligger vid en gångtunnel där jag inte ens själv skulle gå när det är mörkt, vid Högsbolede­n som är en hårt trafikerad 70-väg. Det är 9-13-åringar vi pratar om. Hon fortsätter: – Med 16-bussen får de först byta på Marklandsg­atan, därefter på Mariaplan. Västtrafik­s förslag ökar barnens resväg från fem minuter till en halvtimma.

Västtrafik­s motivering är att statistike­n visar att det är för få som reser på linje 64.

– Men bussen är ju proppfull morgon och eftermidda­g, säger Linda Sundler. Därför har vi föreslagit till exempel att 184:an skulle kunna köra vägen om Fyrktorget vid de tiderna. Det skulle ta kanske tre minuter extra. JENS HOLMBERG, INFORMATÖR på Västtrafik, säger att resandet på linje 64 minskat under många år.

– Det är mycket riktigt bara på enstaka turer på dygnet som där är fler resenärer, säger han. Därför föreslår vi att dessa väljer att resa via Sjupundsga­tan eller buss nummer 16 i stället.

Föräldrarn­as förslag om att låta 184:an ta vägen om Fyrktorget skulle ta för lång tid:

– Enligt våra beräkninga­r skulle det ta åtta minuter och den linjen ska vara en snabblinje mellan Marklandsg­atan och Arendal, säger Jens Holmberg.

För Linda Sundler blir det inte bara en försämring för barnen, utan för miljön:

– Det här kommer att få konsekvens­en att vi föräldrar kör våra barn i bil i stället. Och då kommer de att själva välja bilen i framtiden, när vi egentligen borde ha lärt dem att åka kollektivt, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden