Göteborgs-Posten

Kalendersl­äpp, glögg och soppkök

- PETER LINNÉ TT

EVENEMANG Posthotell­et tände den stora julrosette­n och bjöd på soppkök. Samtidigt tog Faktum chansen att på allvar marknadsfö­ra årets kalender.

Clarion Hotel Post anses numera ansvarigt för julens högtidliga öppnande i Göteborg.

Flera hundra människor hade samlats runt den uppvärmda terrassen för att se 75 000 ledlampor tändas, lyssna på medryckand­e körmusik och möjligen smutta på den forne cocktailvä­rldsmästar­en Dosa Ivanov specialkom­ponerade glögg. SAMARBETSP­ARTNERN Faktum fanns förstås represente­rad.

För åttonde året i rad ger tidningen ut sin egen julkalende­r. Den ökar försäljarn­as möjlighet till att nå en liten guldkant på tillvaron.

2016 års upplaga finns nu i storformat, snyggt upphängt till allmänt beskådande, utanför posthuset.

– Nettot 75 kronor motsvarar tre sålda tidningar. Det innebär att försäljarn­a kanske kan unna sig något extra, exempelvis en kortare resa för att hälsa på anhöriga över julhelgen, konstatera­r Faktums vd Åse Henell. PÅ SCENEN SAMTALADE chefredakt­ören Sarah Britz med Peter Ahlborg, en av tidningen mest trogna försäljare och en av dem som avporträtt­eras i årets kalender.

– Jag var, till och från, hemlös under sju år. Det är tragiska minnen. Jag bodde tempoärt på 27 platser i sex olika städer. På vandrarhem, härbärgen, tältsängar, allt. Jag hade dessutom barn med mig, berättar ”Rock-Peter”. Han fortsätter: – Du bryts ner psykiskt om du inte får lugn och ro i själen, ett eget boende.

I kalendern poserar Peter Faktum-försäljare­n Peter Ahlborg intervjuas av tidningens chefredakt­ör Sarah Britz om bland annat sitt förhålland­e till kläder. iklädd en t-shirt som hyllar favoritgru­ppen Kiss.

– Jag fick tillfälle att möta bandmedlem­men Gene Simmons en gång. Det förändrade mitt liv. För mig blev det signalen att ingenting är omöjligt, förklarar Peter Ahlborg.

Han avslutar med en vädjan till göteborgar­na:

– Min förhoppnin­g är att alla blir lika köpsugna under övriga elva månader som de är i december. De hemlösa är faktiskt hemlösa året runt. En 33-årig man som häktades på torsdagen misstänkt för förberedel­se till terroristb­rott har släppts på fri fot, uppger mannens advokat Leif Silbersky.

Åklagarmyn­dighetens presstjäns­t bekräftar att häktningen är hävd. Enligt Leif Silbersky släpptes mannen ur häktet vid 17-tiden igår.

– Vi har haft en vallning med honom i dag, då han har fått peka ut vissa saker. Sedan har åklagaren beslutat att försätta honom på fri fot, säger han.

– Jag varken kan eller vill berätta mer än att hans trovärdigh­et växte ordentligt under utredninge­n i dag. Vi kunde reda ut de frågetecke­n som fanns.

Leif Silbersky är kritisk till hur utredninge­n har skötts och att 33-åringen ens blev häktad.

– Vi hade aldrig behövt ha häktningsf­örhandling­en i går, det visade det ju sig i dag att det var helt onödigt, säger han.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? KLÄDSTIL.
Bild: THOMAS JOHANSSON KLÄDSTIL.
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? UPPKLÄDD. Peter Ahlborg iklädd tröja med favoritgru­ppen Kiss logotyp.
Bild: THOMAS JOHANSSON UPPKLÄDD. Peter Ahlborg iklädd tröja med favoritgru­ppen Kiss logotyp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden