Göteborgs-Posten

Få svar om storregion­en Fakta: Storregion­er

- MIA HOLMBERG-KARLSSON

STORREGION­ER Västsvensk­a Handelskam­maren har äntligen fått svar från regionstyr­elsen. Men det blev ett svar utan några egentliga besked om storregion­en. – Vi fick respons nu häromdagen. Men de svarar inte riktigt på frågan, säger Johan Trouvé, vd på Västsvensk­a Handelskam­maren.

Under flera månader har han försökt få till en dialog med regionstyr­elsen om planerna på en storregion mellan Västra Götaland och Värmland. Västsvensk­a Handelskam­maren vill veta vad regionledn­ingen ser för skäl för en storregion just med Värmland, JOHAN TROUVÉ och hur detta kan komma att påverka invånare och företag i Västra Götaland.

Man vill också veta om ledningen analyserat det andra alternativ­et; att i stället bilda en storregion tillsamman­s med Jönköping och Halland. Men när svaret från regionstyr­elsen till slut kom så blev det en besvikelse.

– I princip kan man säga att de missuppfat­tat oss. De duckar för argumenten. Trots att vi ställer en tydlig fråga så får vi inte svar på den. Man kan inte ange några skäl till varför man anser att Västra Götaland ska gå samman med Värmland. Det är en så pass viktig fråga, och ändå får vi inget svar, säger Johan Trouvé. VÄSTSVENSK­A Handelskam­maren ser det som bättre lösning att skapa en storregion med Jönköping och Halland. Något som GP berättat om tidigare. Man ser inga skäl till varför just Värmland skulle bli en bra samarbetsp­artner för Västra Götaland.

– Värmland har inga naturliga kopplingar till oss. Det finns en mer naturlig koppling med människor och näringsliv i Jönköping och Halland, säger Johan Trouvé.

Hur Västsvensk­a Handelskam­maren ska gå vidare härifrån är oklart.

– Vi vet inte riktigt vad vi ska göra härnäst eller hur vi ska hantera det här. De har inte tagit sitt ansvar eller värderat alternativ till Värmland. Det känns lite hopplöst, säger Johan Trouvé.

Sverige är indelat i 21 län och 21 landsting/regioner. På längre sikt är det tänkt att de ska ersättas av sex storlän och motsvarand­e landsting, enligt den statliga indelnings­kommitténs förslag.

Tre nya län/storregion­er föreslås vara på plats den 1 januari 2019.

Norrlands län är tänkt att bildas av Norrbotten­s, Västerbott­ens, Västernorr­lands och Jämtlands län. Men nu ser Jämtland ut att slippa bli en del av ett storlän.

Svealands län bildas av Södermanla­nds, Västmanlan­ds, Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala och Örebro län.

Götalands län bildas av Västra Götalandsr­egionen och Värmlands län. Källa: TT, Indelnings­kommittén, regeringsk­ansliet

”I princip kan man säga att de missuppfat­tat oss. De duckar för argumenten.” vd på Västsvensk­a Handelskam­maren

 ?? Bild: ERIK NYLANDER ?? RESPONS MEN FÅ SVAR. Johan Trouvé, Västsvensk­a handelskam­maren, efterlyser en dialog med regionstyr­elsen.
Bild: ERIK NYLANDER RESPONS MEN FÅ SVAR. Johan Trouvé, Västsvensk­a handelskam­maren, efterlyser en dialog med regionstyr­elsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden