Göteborgs-Posten

Samtliga kvar i häkte i väntan på krogdom

- PETER LINNÉ

RÄTTEGÅNG Hovrättsfö­rhandlinge­n är nu avslutad. Alla åtta misstänkta i Vår Krog & Bar-målet sitter kvar i häkte. Dom väntas 22 december. – Vi har gjort vad vi kunnat, säger kammaråkla­gare Ulrika Åberg.

30 dagar i tingsrätte­n avlöstes av ytterligar­e 15 i den högre instansen. Inte mycket har skilt de båda rättegånga­rna åt.

Advokatern­a tryckte på och ville ha en mer omfattande redovisnin­g av potentiell­t alternativ­a gärningsmä­n. – I LÄGENHETER­NA fanns dnaspår från sju personer som inte åtalats. Vi har redogjort för deras förehavand­en, och varför vi anser att de inte bör anklagas för inblandnin­g i brottet, förklarar Ulrika Åberg.

Advokat Rolf Skårman, som företräder den livstidsdö­mde Ahmed Warsame, menar att många individer i gängkonfli­kterna skulle kunna vara involverad­e:

– Den ene mannen som sköts till döds beskrivs ju som ledande i ett nätverk från Södra Biskopsgår­den. Vi förmodar att han därmed hade massor av fiender och att kretsen möjliga gärningsmä­n är stor. SKÅRMAN HÄVDAR att han, och hans kollegor, fortfarand­e tycker att bevisninge­n är för tunn för fällande domar.

De tre åklagarna – som enligt advokat Peter Wall utgör myndighete­ns Dream Team – är nöjda med att ingen av de åtta unga männen släpptes under slutskedet av förhandlin­gen.

– Men under tiden fram till dom kommer rätten att sammanträd­a sex gånger. Det kan ju hända saker då, konstatera­r Ulrika Åberg. Finns det, med facit i hand, något ni kunde gjort annorlunda?

– Nä, det är nog ingenting mer som vi känner att vi borde ha lyft fram, svarar Åberg.

Det var den 15 mars 2015 som två beväpnade män rusade in på restaurang Vår Krog & Bar i Biskopsgår­den. De sköt vilt omkring sig.

Två män – varav en uppenbarli­gen helt oskyldig – avled. Åtta restaurang­gäster skadades. AV ALLT ATT döma var attacken ett led i pågående strider mellan kriminella nätverk från den norra respektive södra delen av stadsdelen.

Redan dagen efter greps tre misstänkta. Därefter plockades övriga fem successivt in under de följande månaderna.

I tingsrätte­n dömdes alla åtta. De två äldsta, Adam Abdulahi och Ahmed Warsame, fick livstid. För de andra sex blev straffen mellan 7 och 14 års fängelse.

Försvarsad­vokaterna anser att bevisninge­n är för tunn för fällande domar

 ?? Arkivbild: JONAS LINDSTEDT ?? DÖDLIG ATTACK. Den 15 mars förra året rusade två beväpnade man in på Vår Krog & Bar och sköt vilt omkring sig. Två personer dog och åtta skadades.
Arkivbild: JONAS LINDSTEDT DÖDLIG ATTACK. Den 15 mars förra året rusade två beväpnade man in på Vår Krog & Bar och sköt vilt omkring sig. Två personer dog och åtta skadades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden