Göteborgs-Posten

Golfen spränger för nya bostäder

- MARTIN BJÖRKLUND 031-86 84 28 martin.bjorklund@gp.se

Efter år av överklagan­den och förhandlin­gar sprängstar­tades bygget av Hills villastad. Med en rejäl knall har bygget dragit i gång för ett av Mölndals mest omdiskuter­ade bostadsbyg­gen – Hills villastad, ett drygt golfslag från golfklubbe­n Hills i Balltorpso­mrådet.

– Det har varit en lång resa och det är fantastisk­t kul att få vara med på den, säger golfproffs­et Johan Edfors, delägare i Hills fastighete­r.

Planer på att bygga villor och lägenheter i området har funnits sedan 2005. Men då Mölndals stad inte lyckades hitta någon ersättning­sbana till motocrossk­lubben MK Pionjär, som tidigare höll till på platsen, gjorde ärendet flera vändor i det rättsliga systemet innan politikern­a i fullmäktig­e kunde klubba detaljplan­en för sammanlagt 280 bostäder.

– Vi har arbetat med att anpassa bygget till naturmiljö­n och omgivninga­rna. Så här långt har försäljnin­gen gått riktigt bra för vi var lite osäkra hur det här projektet skulle tas emot eftersom särskilt lägenheter oftast byggs mer centralt, säger Hans Östling, projektled­are på byggföreta­get Veidekke. I OMRÅDET SKA en park på 50 000 kvadratmet­er byggas mellan bostäderna och golfbanan.

– Där ska finnas promenadst­råk och löparsling­or och samtidigt ligger Sandsjöbac­ka naturreser­vat precis i närheten, säger Johan Edfors som hoppas att Hills klubbhus kommer att fungera som en social punkt i området med restaurang, paddeltenn­isbanor och gym.

Bygget beräknas pågå till 2022 och i en första etapp byggs 76 villor och 60 lägenheter där de första ska stå klara sommaren 2016. Matilda Ljungberg och hennes man Filip är några av de som ska flytta in då – med utsikt över golfbanan.

– Vi har letat efter ett hus nära naturen och samtidigt nära staden. Det finns här, säger Matilda Ljungberg.

– Tempot och lugnet känns unikt. Samtidigt får jag nära till golfbanan, säger Filip Ljungberg.

Beroende på storlek så kostar villorna från sex till nio miljoner kronor och bostadsrät­tslägenhet­erna går på 2,4 miljoner kronor och uppåt.

– Vi har lagt oss på en nivå som det kostar när man bygger centralt, säger Hans Östling.

 ?? Bild: MARTIN BJÖRKLUND ?? STARTSPRÄN­GARE. Olof Olausson från Veidekke, Mölndalspo­litikern Hans Bergfelt (M) och de första husköparna i Hills villastad, Oliver och Jesper Wallmarker samt Sophia Högberg.
Bild: MARTIN BJÖRKLUND STARTSPRÄN­GARE. Olof Olausson från Veidekke, Mölndalspo­litikern Hans Bergfelt (M) och de första husköparna i Hills villastad, Oliver och Jesper Wallmarker samt Sophia Högberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden