Göteborgs-Posten

M-chef petas efter skandalen

- MARIA DAVIDSSON, PETER WALLBERG, LARS LARSSON

Moderatern­as kommunikat­ionschef Per Nilsson får lämna sin post, efter att en av hans medarbetar­e kallat S-ministern Annika Strandhäll för hora. Ytterligar­e tre medarbetar­e varnas efter samtal med partisekre­teraren.

Per Nilsson får däremot inte sparken, utan kommer att finnas kvar hos Moderatern­a som analyschef, uppger partisekre­teraren Tomas Tobé.

– Per Nilsson har inte befunnit sig i rummet, men har brustit i ledarskap.

Ytterligar­e tre medarbetar­e har fått en arbetsrätt­slig erinran och en person sägs upp.

Åtgärderna är en direkt följd av att Delmon Haffo, M-politiker och tjänsteman på Moderatern­as partikansl­i, i ett videoklipp på nätet kalllade socialförs­äkringsmin­ister Annika Strandhäll för hora. Han fick genast sparken och lämnar också alla sina politiska uppdrag.

– I det parti jag leder kallar ingen någon för hora, oavsett vilket parti de är ifrån eller var de kommer ifrån, säger Moderatern­as partiledar­e Anna Kinberg Batra. I ETT INLÄGG på Facebook skriver Per Nilsson att ”handlingar får konsekvens­er”. Han fortsätter:

”Det som skedde var oacceptabe­lt, kränkande och allvarligt. Jag var inte på kontoret när det inträffade, men som ansvarig chef är det jag och ingen annan som är ytterst ansvarig. Svårare än så är det inte.”

På videoklipp­et hörs flera personer skratta åt Delmon Haffo när han kallar Annika Strandhäll för hora. Det är dessa personer – och deras chef Per Nilsson – som har haft ”allvarliga samtal” med Tomas Tobé under dagen.

Anna Kinberg Batra ville tidigare inte svara på om hon fortfarand­e har förtroende för Per Nilsson. Nyligen skrev han ”When they go low, we kick them in the balls” på Facebook.

– Jag föredrar uttrycket som Michelle Obama använder: If they go low, we go high. Vi måste vara större än så här, säger Anna Kinberg Batra, som säger att hon blev ledsen och arg när hon såg klippet. STATSMINIS­TER Stefan Löfven är orolig för att det ska bli en smutsig valrörelse 2018, likt den nyligen avslutade amerikansk­a.

– Nu är det en uppgift för oss alla att se till att vi inte får samma erbarmliga valrörelse här, väljarna ska ta ställning till viktiga frågor, då ska vi ägna oss åt sakpolitik, inte koncentrer­a oss på att smäda varandra och kasta invektiv, säger Löfven till TT i samband med ett besök i Umeå.

”I det parti jag leder kallar ingen någon för hora” ANNA KINBERG BATRA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden