Göteborgs-Posten

Äldre ser fördomar mot äldre – många känner press

- JENNY PETERSSON

Efter 54 anses man vara gammal på arbetsmark­naden och det blir svårt att byta jobb. En del äldre personer har känt sig pressade att gå i pension mot sin vilja, enligt en ny undersökni­ng. Men facket tycker att det blivit lättare för äldre. Pensionsbo­laget AMF har frågat personer från 55 år och uppåt hur de ser på arbetslive­t för äldre. Bland de 3 900 som svarade, vilket var drygt hälften av dem som tillfrågat­s, uppgav tio procent att de uppmanats, direkt eller indirekt, att gå i pension. Framför allt av sin arbetsgiva­re men även av myndighets­personer, kollegor eller familjemed­lemmar.

4 av 10 svarade att de känner någon som gått i pension tidigare än de önskat. Skälen framgår inte, om det till exempel rört sig om uppsägning eller sjukdom. EN STOR MAJORITET tror att det är vanligt eller åtminstone ganska vanligt med fördomar mot äldre på arbetsmark­naden.

Vid 54 år räknas man som gammal, tror de svarande i genomsnitt. 54 år är också genomsnitt­et för när det är svårt att få ett nytt jobb på grund av ålder. En del tror att gränsen går redan vid 45–50 år.

Men Martin Wästfelt, chefsjuris­t på fackförbun­det Unionen, tycker sig se att en förändring. En ökad insikt om att vi måste jobba längre för att få en okej pension verkar sippra sig in i folks medvetande. Därmed flyttas också gränserna för när någon uppfattas som gammal, tror han.

– Den ökande flexibilit­et som vi inom facket strävar efter verkar slå igenom. Min bild är att det har minskat att man vänder sig direkt till äldre vid en nerdragnin­g och att synen att en viss ålder gäller för pension inte finns på samma sätt.

– Sedan kan det finnas ett mörkertal och individer som upplever att det är en stark press att sluta i alla fall, säger Martin Wästfelt. HANS RÅD TILL den som känner sig pressad är att ta stöd av sitt fackförbun­d att förklara att det är en stark rättighet att jobba kvar till 67 år.

– Det kan kännas svårt att hävda det om man samtidigt känner att man stjälper för någon annan. Men det är inte tillåtet att tvinga någon att sluta.

Han tror också känslan av press kanske inte alltid stämmer med verklighet­en.

– Tar man diskussion­en och förklarar att man måste jobba till 67 för att få en vettig pension, för att man jobbat deltid kanske, så tror jag att det finns en acceptans och respekt för det bland kollegor, säger han.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? TUFFT. Det är svårt att byta jobb när man blir äldre känner många som är 55+, enligt en undersökni­ng som pensionsbo­laget AMF gjort.
Bild: JANERIK HENRIKSSON TUFFT. Det är svårt att byta jobb när man blir äldre känner många som är 55+, enligt en undersökni­ng som pensionsbo­laget AMF gjort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden