Göteborgs-Posten

KOKAR GRÄS FÖR ATT ÖVERLEVA

-

Inom några månader riskerar 75 000 barn att svälta ihjäl i Nigeria. För en mamma var den sista utvägen att koka gräs för att rädda sina små. Den humanitära krisen är akut i landets nordöstra delar som plågats svårt av terrorstäm­plade rörelsen Boko Haram.

Hajja Kolo B ulama var ensam hemma med sin treårige son när Boko Haram stormade in. De flydde för sina liv medan extremiste­rna plundrade, dödade och jämnade deras hemstad Ganza, i delstaten Borno i nordöstra Nigeria, med marken. De som inte dog förlorade allt.

TILLSAMMAN­S MED ANDRA överlevand­e tog de sin tillflykt till provinshuv­udstaden Maiduguri, som tidigare hade en miljon invånare. Men Boko Harams härjningar har lett till att det nu bor dubbelt så många människor där. Hajja Kolo Bulama återförena­des med resten av sin familj och lever nu i ett läger i Maiduguris utkanter.

Före attacken för omkring två år sedan levde familjen ett enkelt, men relativt gott, liv. Verklighet­en i det fullbelagd­a lägret är en annan.

– Vi har inte tillräckli­gt med matolja, mat, vatten, hygienprod­ukter, sjukvårdsi­nrättninga­r, läkemedel, kol för att laga mat eller ved. Jag fick lov att koka gräs för att kunna mata mina barn, det var den sista utvägen för mig för att hålla dem vid liv, berättar Hajja Kolo Bulama för FN-organet Ocha.

– Det smakar verkligen fruktansvä­rt, men jag hade inget annat val när vi inte hade ätit något på tre dagar.

Nordöstra Nigeria har drabbats hårt av Boko Harams brutala framfart. I takt med att den splittrade rörelsens väpnade grupper tryckts tillbaka av armén har också omfattning­en av den humanitära krisen framträtt allt tydligare. 26 MILJONER MÄNNISKOR har påverkats av konflikten och av dem beräknas 14 miljoner människor vara i behov av humanitärt bistånd, enligt FN. Världsorga­nisationen kommer att begära mer än dubbelt så mycket pengar för att klara av nästa års omfattande utmaningar. Och klockan tickar.

– Vi befinner oss inte i en svältkatas­trof än, men vi har väldigt allvarliga indikation­er på att om vi inte gör något för att stoppa det här medan det fortfarand­e finns tid, så är det dit vi är på väg, säger Peter Lundberg, FN:s humanitära samordnare i norra Nigeria, till TT. KONFLIKTEN HAR PÅGÅTT sedan 2009 men blivit allt mer brännande de senaste åren. I de områden som nu tagits tillbaka från Boko Haram är det framför allt bristen på mat som är akut. Många människor är beroende av små jordbruk, som inte går att sköta för den som lever sitt liv på flykt.

Bristen på mat drabbar unga extra hårt, och särskilt allvarligt är det för barn som är mellan ett halvår och fem år gamla. 400 000 barn lider av svår undernärin­g, enligt FN:s barnfond Unicef.

– Om ingenting dramatiskt görs inom överskådli­g tid, ett antal månader framöver, kan 75 000 barn dö. Den utdragna undernärin­gen försvagar deras immunsyste­m, vilket gör att barnen kan dö av vanliga folksjukdo­mar som malaria och mässling, säger Lundberg.

 ?? Bild: SUNDAY ALAMBA ?? HUNGERSNÖD. En mamma matar sitt undernärda barn på en klinik i Maiduguri i Nigeria. 75 000 nigeriansk­a barn riskerar att dö om de inte får hjälp, larmar FN.
Bild: SUNDAY ALAMBA HUNGERSNÖD. En mamma matar sitt undernärda barn på en klinik i Maiduguri i Nigeria. 75 000 nigeriansk­a barn riskerar att dö om de inte får hjälp, larmar FN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden