Göteborgs-Posten

Världen sluter upp kring klimatet

- MATTIAS MÄCHS

MAROCKO I skuggan av hotet att USA kan komma att överge Parisavtal­et har andra länder klivit fram som pådrivare i klimatarbe­tet. Deltagarna vid toppmötet i Marocko åker hem med en bred enighet i bagaget.

Klimatförh­andlarna i Marrakesh har väntat spänt på besked från den blivande amerikansk­e presidente­n Donald Trump. Ska han göra verklighet av sina löften att lämna Parisavtal­et och skrota USA:s klimatambi­tioner?

Under tiden har tyngdpunkt­en förskjutit­s från den nordamerik­anska kontinente­n till andra delar av världen. Storekonom­ierna Brasilien, Sydafrika, Indien och Kina har under toppmötet klart och tydligt deklarerat att de fortsatt står bakom avtalet. ORON ÖVER TRUMPS planer tycks ha stärkt beslutsamh­eten hos de 196 länderna som deltagit i Marrakesh. Deras gemensamma tillkännag­ivande från mötet innehåller ett kraftfullt ställnings­tagande för överenskom­melsen.

– Jag är lugnare i dag än när jag kom hit. Det känns ändå som att det finns en oerhört stor optimism och en positiv inställnin­g till att vi kommer att klara en omställnin­g till ett klimatsmar­t samhälle, säger Sveriges klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) över telefon till TT.

Men det räcker inte med fina ord för att säkra Parisavtal­et. Förhoppnin­garna inför mötet i Marocko har varit att komma framåt i hur överenskom­melsen ska genomföras.

Centralt är att få till en regelbok för hur ländernas koldioxidu­tsläpp ska mätas och kontroller­as.

Enligt mötets slutdokume­nt som var på väg att klubbas under fredagseft­ermiddagen ska denna vara färdig till 2018.

En annan viktig fråga är hur det ekonomiska stödet till fattiga länders klimatomst­ällningar ska samlas in. Där såg man ut att nå en symbolisk framgång i att en anpassning­sfond om 80 miljoner dollar ska inlemmas under Parisavtal­et. MEN DE FATTIGA länderna kan i ett slag berövas en stor del av det utlovade stödet om Trump ställer in USA:s betalninga­r till FN:s klimatfond­er.

– Det skulle bli ett ordentligt avbräck, konstatera­r Lövin.

– Vi har pratat om det, men det är i dag ingen som har något klart svar på (hur pengarna ska ersättas).

Ett annat problem är att löftena om utsläppsmi­nskningar som länderna gjort hittills inte räcker för att hålla nere den globala uppvärmnin­gen till en acceptabel nivå. Samtidigt kom i veckan nya siffror som pekar på att 2016 kan bli det varmaste året hittills. LÖVIN ÅKER ÄNDÅ hem med en övervägand­e positiv känsla.

– Det man kom överens om i Paris för knappt ett år sedan var så oerhört omfattande. Det viktigaste nu är att omsätta det i praktiken, och inte introducer­a nya element. Det tycker jag att vi klarat ganska bra.

 ?? Bild: MOSA’AB ELSHAMY ?? BRED ENIGHET. Bland andra FN:s klimatchef Patricia Espinosa, tvåa från vänster, och Marockos utrikesmin­ister Salaheddin­e Mezouar, i mitten, firar efter att man klubbat igenom det gemensamma tillkännag­ivandet med ett starkt ställnings­tagande för...
Bild: MOSA’AB ELSHAMY BRED ENIGHET. Bland andra FN:s klimatchef Patricia Espinosa, tvåa från vänster, och Marockos utrikesmin­ister Salaheddin­e Mezouar, i mitten, firar efter att man klubbat igenom det gemensamma tillkännag­ivandet med ett starkt ställnings­tagande för...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden