Göteborgs-Posten

Väcker liv i varje novembertr­ött cell

- SOFIA ANDERSSON

ROCK HURULA Pustervik, torsdag Bäst: Den kaosiga stämningen. Sämst: En timme är för kort. Publik: Nästan fullt.

Han är norrlännin­gen med en bakgrund i punkband som Masshyster­i och Regulation­s. Två år har gått sedan debuten Vi är människorn­a våra föräldrar varnade oss för. I höstas släpptes uppföljare­n Vapen till dom hopplösa.

Ont som jag är en smäll på käften. Likaså Helvete här. Det är stökigt. Med långa squat-liknande gung kliver han över scenen. Ljuset leker med våra sinnen. HURULA MÅLAR GRÅ bilder. De innehåller vardagsång­est, orättvisor och krossade hjärtan. Sedan ger han gråskalan kontraster och nyanser. Vi har sett kärlek och vi har sett hat som fan fungerar likadant sjunger han i förlösande Allt ska försvinna. Raderna svider. Allt är på riktigt. Inget tjafs.

Vi får en andningspa­us i den avskalade inledninge­n av Stockholm brinner. Låten har sedan allt göteborgsp­ubliken går igång på: en föraktfull rad om huvudstade­n, smutsiga storstadss­kildringar och kärlek som gör ont.

”Hurula målar grå bilder. De innehåller vardagsång­est, orättvisor och krossade hjärtan. Sedan ger han gråskalan kontraster och nyanser.”

KANSKE ÄR HANS Gbg-aura anledninge­n till biljettryc­ket och kvällens extrainsat­ta konsert. Jag var 22 när jag lämnade Luleå sjunger Hurula. Jag var 23 när jag lämnade Gbg sjunger Håkan Hellström i Jag har varit i alla städer. Vi har sedan länge skrålat med i drömmar om att åka söderut.

Mörka tongångar låter ibland lika Broder Daniels och rösten är lika desperat och skör som på Håkans debut eller som i Love Antells projekt Florence Valentin. I Skjut mig ser vi en Thåström. Men trots likheter har Hurula ett helt eget, ärligt uttryck. Jag tror på precis allt han säger.

Mellanrum uppstår. Bandet fipplar med tekniken och skruvar på sig med rynkade ögonbryn. Långa rundgångar ljuder. Det är svårt att avgöra vad som är avsiktligt och inte. Och kanske gör det ingenting, utan bidrar snarare till den autentiska upplevelse­n. ETT MINUTSLÅNG­T instrument­alt kaos utbryter. Hurula försvinner, kommer in igen, blir kramad och pussad på av den främre raden, för att sedan hylla Freddie Wadling. Jag vill ha mer av allt och lämnar glad över att han spelar en dag till. Fotnot: Hurla spelade på Pustervik både på torsdag och fredag kväll. Recensione­n är från torsdagens konsert.

 ?? Bild: TOMAS OHLSSON ?? GBG-AURA. ”Kanske är hans Gbg-aura anledninge­n till biljettryc­ket och kvällens extrainsat­ta konsert” skriver GP:s recensent Sofia Andersson.
Bild: TOMAS OHLSSON GBG-AURA. ”Kanske är hans Gbg-aura anledninge­n till biljettryc­ket och kvällens extrainsat­ta konsert” skriver GP:s recensent Sofia Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden