Göteborgs-Posten

”Norge går för långt”

- TT

SKIDOR Trots massiv kritik ska norska skidlandsl­aget fortsätta att använda en så kallad nebulisato­r för att hjälpa åkare med luftrörsbe­svär. – Nu har Norge gått för långt in i gråzonen. Jag håller med vår landslagst­ränare att vi inte ska hålla på med sådant, säger norrmannen Ole Morten Iversen, svensk damtränare.

Ända sedan astmadebat­ten kring de norska skidåkarna startade har nebulisato­rn varit i fokus. Det var genom den nya inhalatorn som Martin Johnsrud Sundby tog sin astmamedic­in, men en missad dispensans­ökan gjorde att han blev avstängd för dopning under ett par månader. NYE NORSKE CHEFLÄKARE­N Petter Olberg säger, vid en presskonfe­rens i samband med den norska skidpremiä­ren i Beitostøle­n, att man internt diskuterat om man skulle sluta med nebulisato­rn eftersom den gett upphov till en stor debatt och kritik från bland andra den svenske skidlandsl­agsläkaren Per ”Pliggen” Andersson.

– Men vi fortsätter med den eftersom vi tror att den håller åkarna friska och är en bra behandling som rensar luftvägar som är torra och irriterade, säger Olberg. FRÅN SVENSK SIDA säger man dock tvärnej till att använda de kritiserad­e nebulisato­rerna som behandling­sform för åkare med luftrörsbe­svär.

– Vi har tagit ställning till att inte använda nebulisato­rer. Vi bedömer att det inte är etiskt korrekt. Vårt beslut står fast oavsett vad andra länder som exempelvis Norge gör, säger landslagsl­äkaren Per ”Pliggen” Andersson.

– Vi har haft ett etiskt och moraliskt resonemang och våra landslagså­kare står bakom detta. För oss inom det svenska skidlandsl­aget är det viktigt att ge en viktig signal till övriga skid-Sverige om var vi står i den här frågan. I NORGE KOMMER man även fortsättni­ngsvis att ge astmamedic­in till de åkare som får astmalikna­nde besvär, trots att de inte har fått någon diagnos. Något som den svenske landslagsl­äkaren Andersson starkt kritiserat.

– Får en utövare en reaktion som är som astma ska den behandlas som en patient. Och en patient måste få bästa behandling­en, säger Olberg.

– Jag krigar på varje dag och hoppas att det lönar sig. Jag tar dagen som den kommer, tränar extra och är aldrig nöjd. Vi får se vart vi hamnar, säger han.

om Gunnilses 97-kull

HAN HAR FORTFARAND­E

 ??  ?? OLE MORTEN IVERSEN.
OLE MORTEN IVERSEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden