Göteborgs-Posten

SKROTA GAMLA BILBARNSTO­LEN

- ANNA BJÖRE TT

Små barn ska alltid sitta bakåtvända i en godkänd bilbarnsto­l. Då minskas skaderiske­n vid en olycka. Men stolen får inte vara för gammal – då tappar den i hållbarhet.

Oavsett om du åker hem med lilla babyn från BB eller skjutsar tioåringar­na till träningen ska du som förare se till att medpassage­rarna sitter säkert. Det är ditt ansvar. Och då räcker det inte att be dem ta på bilbältet, som du gör med vuxna.

Så sent som 1975 kom lagen om bilbälte i framsätet. Efter det satt de vuxna säkrare fram än vad barnen gjorde, som åkte obältade bak. Men sedan 1988 är det lag på bilbälte för alla, vuxna som barn. Dessutom behövs särskild skyddsutru­stning för de små, till exempel en bilbarnsto­l.

Tommy Pettersson är laboratori­echef på VTI, Statens väg- och transportf­orskningsi­nstitut:

– Ska man bara säga en sak om barn i bil, så är det att bilbarnsto­len ska monteras bakåtvänd. Barn sitter fem gånger säkrare bakåtvända än om de sitter framåtvänd­a, säger han.

NTF, Nationalfö­reningen för trafiksäke­rhetens främjande, menar att bilbarnsto­lar äldre än tio år bör bytas ut. Man poängterar också att babyskydd slits än hårdare och har en livslängd på mellan fem och sju år. FÖRST NÄR BARNEN är över 135 centimeter långa kan de börja använda bilbältet som vanligt. Om bilbältet skulle sättas på en för liten kropp så kan det göra mer skada än nytta vid en krock. Biltillver­karna har utgått från vuxna när de byggt bilarnas säkerhetss­ystem.

Huruvida barnen ska sitta i framsätet eller i baksätet finns däremot inga klara riktlinjer kring. Det beror på situatione­n, förklarar Tommy Pettersson:

– Rent tekniskt är säkraste platsen på mittplatse­n i baksätet. Där är avståndet från sidorna längst om föremål trycks in i bilen vid en smäll. Är man två i bilen kan ena föräldern sitta bredvid barnet därbak om det fungerar bra.

”Rent tekniskt är säkraste platsen på mittplatse­n i baksätet. Där är avståndet från sidorna längst om föremål trycks in i bilen vid en smäll”

MEN VAD GÖR man ensam på motorvägen om ettåringen i baksätet plötsligt tystnar? Försöker man se hur barnet mår från framsätet kan det orsaka en olycka. Alternativ­et, att vänta en mil till nästa rastställe, är lättare sagt än gjort – men det säkraste sättet

Airbagen, då? Tänk om den löser ut på barnet i framsätet? Rent tekniskt är det inget problem, för den går enkelt att slå av och på.

– En avstängd airbag är säker, däremot kan den mänskliga faktorn ställa till det. Om till exempel flera olika personer kör barnen och den som ska skjutsa till fotbollen den här dagen slår på airbagen av misstag. Sådant kan hända.

 ?? Bild: HEIKO JUNGE/NTB ?? REDO FÖR BILFÄRD. En bilbarnsto­l är viktig för barnets säkerhet i bilen, men kom ihåg att bilbarnsto­len inte kan ärvas hur som helst. Den har en begränsad livslängd
Bild: HEIKO JUNGE/NTB REDO FÖR BILFÄRD. En bilbarnsto­l är viktig för barnets säkerhet i bilen, men kom ihåg att bilbarnsto­len inte kan ärvas hur som helst. Den har en begränsad livslängd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden