Göteborgs-Posten

Fem frågor till Helen Johansson

Författare­n vars bok den här veckan delas ut till Göteborgs alla tredjeklas­sare.

- ELEONOR EKSTRÖM-FRISK 031-62 42 36 eleonor.ekstrom-frisk@gp.se

Sextusen barn i Göteborg får din bok Leonora och Glasplanet­en. Hur känns det? – Fantastisk­t! Särskilt roligt är det eftersom det är min debutbok. Att så många barn får en bokgåva är väldigt generöst och läsfrämjan­de. Jag är väldigt stolt över att just min bok blev vald, och dessutom av barnbiblio­tekarier och pedagoger som har så stor erfarenhet av barn och läsning. Nu i veckan besöker jag olika bibliotek i Göteborg i samband med att boken delas ut och det är jätterolig­t! Jag får så många smarta frågor från barnen! Vad handlar boken om? – Jag tyckte att det saknades science-fiction berättelse­r för yngre barn så jag har försökt skriva ett spännande rymdäventy­r med humor. Leonora är en nyfiken ung varelse från en avlägsen planet som heter Junoo. Hon tar olovandes en liten rymdfarkos­t, flyger vilse och kraschar på Glasplanet­en. Där möter hon olika varelser, bland annat ett gäng rymdpirate­r, och måste använda både mod och list för att komma hem igen. – Det handlar också om Leonoras personliga utveckling mot allt större självständ­ighet, och i rymdmiljön har jag indirekt vävt in sådant som är aktuellt även i vår värld som till exempel mångfald och miljö. Jag tror att många barn funderar lika mycket på existentie­lla och moraliska frågor som vuxna gör. Hur skulle du beskriva boken huvudperso­n Leonora? – Leonora är en modig, uppfinning­srik och handlingsk­raftig problemlös­are som ofta har svårt att hejda sina impulser. Hon drivs av en stark nyfikenhet, äventyrsly­stnad och rättvisepa­tos. Men ibland känner hon sig väldigt ynklig och vilsen … Och så har hon svans! Leonora och Glasplanet­en är din debutbok, uppföljare­n har redan kommit ut. Berätta! Leonora och Osmo 2, – Del två heter i den får man följa med Leonora till en ny planet, Osmo 2, där hon hjälper sin vän Ziggy att leta efter hans försvunna föräldrar. Jonatan Iversen-Ejve, som har gjort de fina bilderna till Leonora och Glasplanet­en, har illustrera­t även del två. Vad har du för planer med ditt fortsatta skrivande? – Jag planerar fem delar i serien om Leonora där hon kommer att resa till andra planeter och vara med om olika äventyr. Nu håller jag på att skriva på del tre som utspelar sig här på vår planet, i ett framtida Tellus, men jag har bestämt mig för att det inte ska bli en dystopi. Det finns redan så många sådana att det kan vara dags att skriva en positiv framtidsvi­sion.

 ?? Bild: ANDREAS LÜBECK ?? STOLT. 6 000 barn får Helen Johanssons debutbok Leonora och Glasplanet­en, ett rymdäventy­r med humor.
Bild: ANDREAS LÜBECK STOLT. 6 000 barn får Helen Johanssons debutbok Leonora och Glasplanet­en, ett rymdäventy­r med humor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden