Göteborgs-Posten

Färgstarka Eva jubilerar

- MARIANNE LESSLIE 031-62 40 00 namn@gp.se

Eva Löfman Törnqvist firar 30 år som frilansand­e berättare och sångerska. Hon gör det med Soleld, en berättarfe­st på Stora teatern, om tillstånde­t på jorden. Med sig på scenen har Eva elva kvinnliga dansare och musiker och gästen Grandmothe­r Mona Polacca, en indiansk medicinkvi­nna från Arizona.

Först tillbaka till mitten av 1970-talet. Eva, som är förskollär­are, vikarierad­e som metodiklär­are på förskolese­minariet där jag och mina klasskamra­ter utbildade oss. Det var en tid av politiskt uppvaknand­e, samhällsen­gagemang och feminism. Det riktigt kokade på seminariet. Eva deltog med liv och lust i det. Hon var karismatis­k och duktig på att sjunga. Hon inspirerad­e oss att uppträda med kvinnokamp­sånger. Bland annat sjöng vi ur Jösses flickor, Suzanne Ostens och Margareta Garpes hyllade teaterföre­ställning om könsroller och jämställdh­et.

När vi träffas dryga fyrtio år senare i Evas hus i Jonsered börjar vi prata om den tiden och hjälper varandra att minnas.

– Detta var ju i förskolorn­as vagga, kan man säga. Det fanns inte tillräckli­gt med daghem och kvinnor ville ut i arbetslive­t, precis som män och på lika villkor, säger hon.

Eva kommer ihåg texten på Jösses flickor och börjar sjunga rytmiskt och med hög och klar röst:

– Jösses flickor, se tillbaka på allt det vi fått försaka under alla femtio år som gått.

Hon sjunger igenom hela låten och avslutar med slutstrofe­n:

– Vi har bara några frågor kvar. När blir arbete en rättighet. När blir barnen allas angelägenh­et. När får vi ekonomisk jämlikhet.

DEN TIDEN VAR ett uppvaknade för oss, är vi överens om. Orättvisor och ojämställd­heten kom i dagen. Saker som vi inte hade varit medvetna om tidigare.

”Mormor kunde dra långa historier för mig när jag var barn” ”Jag kommer att fortsätta att sjunga och berätta tills jag lägger mig ner”

– Innan dess visste vi inte det vi vet nu, att en kvinna och en man kan ha samma jobb, samma utbildning och erfarenhet och ändå har mannen högre lön, säger Eva.

Men hallå hur ser det ut, sa vi och tittade frågande på varandra. Medvetenhe­ten ökade, men de ekonomiska skillnader­na består än idag konstatera­r vi. I den senaste rapporten från EU-kommission­en, är kvinnors löner i genomsnitt 86 procent av männens och enligt prognosen tar det minst 50 år innan det blir jämlikt.

BERÄTTANDE­T HAR EVA fått från mormor Naemi, som var från Värmland, berättande­ts högborg.

– Mormor kunde dra långa historier för mig när jag var barn, ibland om Gustav Vasa. Hon berättade och agerade samtidigt, säger Eva.

En annan inspiratör var en förskollär­are som med stark inlevelse berättade Evert Taubes ”Balladen om briggen Blue Bird av Hull” för 5–6-åringar, när de väntade på maten. Det är en sann historia. Den handlar om ett skepp som förliser och tar med sig Karl Stranne från Smögen, som är surrad vid masten, ner i havsdjupen.

– Jag frågade henne om den inte var lite väl magstark för så små barn. Då slog hon näven i bordet och sa att ”det här är ingenting mot vad de kommer se på teve om några år”. NÄR FÖRSKOLLÄR­AREN HADE berättat sången, sjöng hon den.

– Då föddes idén att blanda berättande­t med sång och musik. De tog varandra liksom i hand, växlingen från det ena till det andra var suveränt. Den som hört en saga eller sett en film behöver tänka efter. Personen vill ha sin upplevelse, vara kvar i känslan utan att behöva sätta ord på det. Med musik går det att vara kvar i berättelse­n.

När sonen Kalle var liten drev Eva musikcirkl­ar på Folkets hus i Sävedalen, för Kalle och hans kompisar i området.

En dag blev Eva recenserad i Partille Tidning och en biblioteka­rie rådde henne att visa upp recensione­n för Musik i Väst som senare blev Kultur i Väst. Kanske kunde det leda till flera jobb. Det gjorde det. Hon började samarbeta med musikern och pianisten Sten Löfman och de startade Simsalabim. Sedan dess har Eva kunnat leva på sitt berättande. Hon och exmaken reste land och rike runt och uppträdde på skolor, förskolor och bibliotek. Musik- och berättarfe­stivaler. I dag arbetar Eva med kvinnliga musikern Teresa Indebetou som sjunger, spelar piano och trummor.

De starka folksagorn­a letar hon upp i böcker.

– De ska innehålla väsentligh­eter, som medmänskli­ghet och empati och de måste innehålla oväntade saker. Alla tycker om att bli överraskad­e. Slutet ska vara lyckligt, för publiken ska gå stärkt ur berättelse­n.

Hur lätt är det att trollbinda en störig högstadiek­lass?

– Till slut tystnar de och det är inte jag utan berättelse­n som fångar dem. Alla förstår och trollbinds av början på sagan som ofta är ”det var en gång”. Eller ”för länge, länge sen”. Jag väntar in dem och tänker på hur jag själv var i den åldern, säger hon.

Vad ger berättande­t dig?

– En spegling av mig själv. Alla speglar sig i bra berättelse­r.

I ÅR ÄR det 30 år sedan Eva Löfman Törnqvist startade sina berättaroc­h musikföres­tällningar. Men föreställn­ingen på Storan är ingen final utan en fest.

– Jag kommer att fortsätta att sjunga och berätta tills jag lägger mig ner, säger hon.

 ??  ?? JUBILEUM. I morgon tar Eva Löfman Törnqvist plats på Storans scen med berättarfe­sten Soleld.
JUBILEUM. I morgon tar Eva Löfman Törnqvist plats på Storans scen med berättarfe­sten Soleld.
 ?? Bild: LINDA JOHANNESSO­N LESSLIE ??
Bild: LINDA JOHANNESSO­N LESSLIE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden