Göteborgs-Posten

DET HÄNDE DÅ

-

För 15 år sedan, 2001, tändes den olympiska elden i Grekland inför vinter-OS i Salt Lake City under kommande vinter. Det skedde under en ceremoni i gamla Olympia, där enligt traditione­n de första spelen hölls för 2 700 år sedan, under överinseen­de av den vitklädda översteprä­sten, gestaltad av skådespela­ren Thalia Prokopius. Enligt planerna skulle elden nå Salt Lake City efter 81 dagar.

* För 30 år sedan, 1986, visade det sig att utredninge­n av mordet på statsminis­tern Olof Palme, ett drygt halvår efter mordet, hade kostat över 30 miljoner kronor enligt en sammanstäl­lning av Stockholms­polisen. Det var den dittills största utredninge­n i polisens historia. För 40 år sedan, 1976, utkom

Kerstin Ekmans bok Springkäll­an” Det var den andra delen i en svit med de tre ytterligar­e böckerna Häxringarn­a, Änglahuset och En stad i ljus. Bokkvartet­ten skildrar människor i en småstad. Ekman var för övrigt den första som fick Augustpris­et två gånger: 1994 för Händelser vid vatten och 2003 för Skraplotte­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden