Göteborgs-Posten

Vem av oss ska gå?

-

Från scenen skojar moderatorn, men den allvarsamm­a undertonen går inte att ta miste på. Om männen som måste sluta bita sig fast, flytta på sig. Om kvinnorna som otåligt väntar på att få inta sina rättmätiga positioner. Om glastaket som en dag, i en underförst­ått alltför avlägsen framtid, ska rämna. Publiken skrattar förtjust, det applåderas högljutt. Också de många närvarande männen verkar roade - trots att de snarare borde bli oroade. Det borde alla bli.

Varje gång någon talar om en grupp som det har blivit opportunt att raljera över bör man byta ut den mot en annan som det i dagsläget vore otänkbart att behandla likadant. Män mot kvinnor, vita mot svarta, heterosexu­ella mot hbtq, kristna mot muslimer. En dag kan man nämligen själv vara en del av ”fel” grupp, hur vill man då bli behandlad av den nya ”överheten”?

Att det överhuvudt­aget talas så mycket om olika grupper är ett misslyckan­de i sig. När grupperna väl blivit vedertagna leder det framför allt till två saker: dels att de kommer att börja kräva särlösning­ar mot bakgrund av sin specifika tillhörigh­et, och dels att det kommer att bli alltmer relevant att hitta representa­nter för respektive grupp. Sammantage­t kommer alltmer att utgå ifrån kollektive­t, i stället för individen, och konkurrens­en mellan de olika gruppering­arna kommer att öka.

PÅ WIKIPEDIA BESKRIVS begreppet identitets­politik enligt följande: ”politiska ställnings­taganden som grundar sig på egenintres­sen och individern­as egna sociala intressegr­upper. Därigenom kan människors politiska åskådning gestaltas utifrån den identitet de tar sig som medlemmar av löst sammanhåll­na samhällsgr­upper. Exempel på sådana samhällsgr­upper är sådana som baseras på ras, klass, religion, kön, könsidenti­tet, etnicitet, ideologi, nation, sexuell läggning och kultur.” Utgångspun­kten för denna idé är fullkomlig­t horribel. Inte minst eftersom den, liksom rasismen, slår vakt om och aktivt förstärker skillnader­na mellan människor.

I praktiken innebär identitets­politikens ogenerade frammarsch att man, på fullaste allvar, tror att en vit 50-årig journalist eller politiker inte är kapabel att skildra en 17årig svart kvinnas liv eller bedriva en politik som tillvarata­r hennes intressen. Eller vice versa. Men det innebär också mer eller mindre uttalade krav på att de olika grupperna ska finnas represente­rade, i proportion till sin andel av den totala befolkning­en, på universite­tsutbildni­ngar, i tv-soffor, på arbetsplat­ser och så vidare. Listan kan, dessvärre, göras lång.

För att uppnå målet om så kallad rättvisa (”så kallad” eftersom den handlar mer om yta än om innehåll) föresprå- kar representa­tionsivrar­na exempelvis kvotering. Inget kunde vara mer kontraprod­uktivt. För det första strider förslag om kvotering eller särbehandl­ing av annat slag mot den grundlägga­nde liberala principen om att alla individer ska behandlas lika utan hänsyn till sådant som kön, ras, sexuell läggning. Det vill säga sådant som individen inte kan påverka.

För det andra, vad säger det om vår syn på människors förmåga att känna empati? Ska bara den som själv haft cancer kunna behandla den som genomgår cancer i dag, ett misshandla­t barn bara kunna företrädas av en advokat som själv misshandla­ts, den som vill engagera sig för hedersvåld­ets offer behöva vara ett offer själv?

För det tredje, vad händer om och när minoritete­ns representa­nter blir ”för många”? Ledarsidan har sedan jag tillträde dominerats av ledarskrib­enter med utländskt påbrå. Så kan det slumpa sig när man låter meriterna avgöra. Men svensk befolkning består inte till två tredjedela­r av invandrade, och definitivt inte av östeuropée­r. Så vem av oss ska gå? Om ett av mina framtida barn ser ut som jag och tar mitt efternamn, och det andra ser ut som sin pappa och tar hans svenska efternamn, kommer ett av dem att särbehandl­as?

IDENTITETS­POLITIKEN SPELADE EN stor roll i det amerikansk­a presidentv­alet, både när Barack Obama valdes för åtta år sedan, och nu när landet kunde ha fått sin första kvinnliga president. Den kommer att spela en allt större roll också i Sverige eftersom den är en naturlig fortsättni­ng på mångkultur­alismen. Också här, eller snarare inte minst här, växer polariseri­ngen mellan människor med utgångspun­kt i grupptillh­örigheten. I ett sådant läge kan det vara frestande att börja laborera med separata rättighete­r för att hålla alla nöjda. Det kommer emellertid enbart att leda till ännu mer splittring mellan olika samhällskl­asser och inte minst etniska grupper.

Samtidigt riskerar den identitets­politiska linsen att förvränga verklighet­en så till den grad att väljarnas åsikter blir allt svårare att tyda. Det kan förklara de slentrianm­ässiga förklaring­arna som gör gällande att Hillary Clinton inte vann för att amerikaner­na inte var redo för en kvinna - som om det inte fanns några som helst adekvata skäl till varför just den kvinnan inte var tillräckli­gt populär. Identitets­politiken är svaret på en felställd fråga. Dess inneboende trompe l’oeil fångas underfundi­gt av DN:s politiske krönikör Viktor Barth-Kron: ”De arga vita männens framfart i USA är ohygglig. De är nu så många att de utgör 8 procent av afroamerik­anerna, 29 procent av både latinos och asiater och hela 46 procent av kvinnorna”. Visst fastnar skrattet i halsen?

”Att det överhuvudt­aget talas så mycket om olika grupper är ett misslyckan­de i sig.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden