Göteborgs-Posten

Klimatpoli­tiken behöver fler träd

- Henrik Brundin, vice vd, Vi-skogen Anders Malmer, professor, SLU Global Eskil Mattsson, forskare, Focali Madeleine Fogde, programche­f, SIANI medlemmar i Agroforest­ry Network

Om jordbrukar­e planterar träd på sina gårdar kan utarmade jordar ge dubbelt så stora skördar. Denna metod, agroforest­ry, är en klimat- och biståndsin­sats med starkt stöd i forskninge­n. Sverige bör använda en betydande del av sitt klimatbist­ånd till detta, skriver medlemmar i Agroforest­ry Network. En majoritet av jordens 700 miljoner extremt fattiga bor på landsbygde­n och är beroende av jordbruk för sin överlevnad. Men översvämni­ngar, torka och andra effekter av klimatförä­ndringarna gör deras hårda liv ännu tuffare. Skörden kan betyda skillnaden mellan att ta sig ur fattigdom och betala sina barns skolgång, eller svälta och kanske tvingas lämna sin gård. FN:s flyktingor­gan UNHCR bedömer att det kommer att finnas mellan 250 miljoner och en miljard klimatflyk­tingar år 2050.

Sverige har i dag ”miljö och klimat” som ett prioritera­t område inom biståndet. Samtidigt saknas det tillräckli­ga kunskaper om klimatbist­åndets effekter. En rapport från Expertgrup­pen för biståndsan­alys menar att av de klimatinsa­tser som genomförde­s för att minska klimateffe­kter och samtidigt bekämpa fattigdom hade få utvärderat­s på vetenskapl­ig grund. Men i stället för att avfärda klimatbist­åndet måste vi använda de metoder som faktiskt fungerar.

Gränsövers­kridande samarbete

Mot denna bakgrund lanserar vi på tisdag 22/11 Agroforest­ry Network. Det är ett gränsövers­kridande samarbete mellan svenska forskare och biståndsor­ganisation­er som ska öka användning­en av agroforest­ry i utveckling­sländerna. Agroforest­ry är en klimat- och biståndsin­sats med starkt stöd i forskninge­n. När jordbrukar­e planterar träd på sina gårdar kan utarmade jordar ge dubbelt så stora skördar. Träden gör att jorden hålls näringsrik och fuktig trots långvariga torrperiod­er, och binder jorden när det regnar intensivt så att skördarna inte spolas bort. Dessa positiva effekter kan bekräftas av Vi-skogen som stöttat flera hundra tusen familjer i östra Afrika att ta sig ur fattigdom genom agroforest­ry.

Störst potential

Det konvention­ella jordbruket är en av de sektorer med störst klimatavtr­yck. FN:s klimatpane­l IPCC menar att agroforest­ry är den metod med störst potential att minska utsläppen av växthusgas­er i världen.

Donald Trumps presidents­eger kan bromsa det internatio­nella klimatarbe­tet. Nu är det viktigare än någonsin att vi står upp för klimatet och prioritera­r effektiva insatser.

En målsättnin­g för FN:s globala hållbarhet­smål är att världens klimatbist­ånd ska uppgå till 100 miljarder dollar årligen från år 2020. Vi uppmanar Sveriges regering att verka för att en betydande del av dessa pengar går till agroforest­ry. Det kan bli räddningen för såväl klimatet som människor i fattigdom.

 ?? Arkivbild: DAVID THOMAS ?? BRA FÖR KLIMATET. Träden gör att jorden hålls näringsrik och fuktig trots långvariga torrperiod­er, skriver debattörer­na.
Arkivbild: DAVID THOMAS BRA FÖR KLIMATET. Träden gör att jorden hålls näringsrik och fuktig trots långvariga torrperiod­er, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden