Göteborgs-Posten

Facebook vill varna för fejkartikl­ar

- SOFIA TANAKA TT

Du ska dela en artikel. Då dyker det upp en varning – går texten att lita på? Facebook utreder om det går att märka upp tveksamma artiklar för att minska spridninge­n av påhittat innehåll.

Efter presidentv­alet i USA har Facebook och Google fått kritik för att nyheter med osant innehåll kunnat få så stor spridning. Båda företagen har i veckan meddelat att de tänker stänga ute sajter som sprider falskt innehåll från reklamintä­kter.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg presentera­r nu, i ett Facebook-inlägg, en rad andra åtgärder som företaget jobbar med. Att märka upp osanna artiklar är en möjlig väg, skriver han. Användare skulle då få upp varningar när de läser eller delar tveksamt innehåll. FRÅGAN ÄR DÅ vem som ska avgöra vad som är sant och falskt? Zuckerberg tänker sig bland annat samarbeten med organisati­oner som sysslar med faktakoll.

Åsa Larsson, redaktör på Viralgrans­karen på tidningen Metro, är tveksam till om det går att klassifice­ra artiklar i den snabba takt som de sprids.

– Det här görs i enorm skala. Att få snurr på en lögn eller felaktig påstående går jättesnabb­t, men sedan att granska det som någon klippt och klistrat tar en hel del resurser och tid, säger hon, som dagligen faktakolla­r tveksamma historier på nätet.

– Viralsajte­r klipper och klistrar, tar något de hittar på nätet och skriver en oerhört skruvad rubrik som

”Viralsajte­r klipper och klistrar, tar något de hittar på nätet och skriver en oerhört skruvad rubrik som inte stämmer. Eller så bara hittar de på rakt av.”

ÅSA LARSSON Redaktör, Viralgrans­karen på tidningen Metro

inte stämmer. Eller så bara hittar de på rakt av.

Facebook-vd:n skriver i det långa inlägget hur allvarligt de tar på problemet, men att det är komplext. Han betonar samtidigt att användarna ska få dela det de vill och att Facebook inte kan avgöra vad som är sant och falskt.

– Den bästa uppmärknin­gen vore att man får en liten varningsma­rkör som visar att det är något slags problem här, något du kanske själv vill undersöka lite mer, säger Åsa Larsson. ZUCKERBERG VILL OCKSÅ göra det lättare för användare att rapportera in om något som sprids är osant. Även där är Åsa Larsson tveksam, med tanke på hur illa Facebook hanterar anmälninga­r redan i dag.

– Han pratar sig varm om att användare ska hjälpa till, men det vet de som har försökt rapportera in saker att man inte får någon vidare respons.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? STORT PROBLEM. Facebook försöker stoppa spridninge­n av fejkat innehåll.
Bild: CHRISTINE OLSSON STORT PROBLEM. Facebook försöker stoppa spridninge­n av fejkat innehåll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden