Göteborgs-Posten

Bostadspol­itiken ökar segregatio­nen

Utflyttnin­gen från storstäder till kranskommu­ner har drivits fram av politiska beslut, skriver Jan Jörnmark.

- JAN JÖRNMARK Docent och författare

Författare­n Lars Åberg har med boken Framtidsst­aden väckt liv i en debatt om problem som finns både i Malmö och i Göteborg: den skattebeta­lande medelklass­en flyttar till kranskommu­nerna, vilket leder till allt större segregatio­n, sociala problem och beroende av statliga utjämnings­pengar i huvudorten. Utveckling­en har varit oväntad för de flesta och visar inga som helst tecken på att bromsa in. Det som krävs för att lösa situatione­n är ett nytt politiskt tänkande på både nationell och lokal nivå.

Orsakerna till den förvärrade situatione­n finns i de stora förändring­ar som skedde för det svenska bostadsbyg­gandet åren kring 1990. Den nya bygglagen som infördes hade utarbetats när städerna minskade i befolkning. Det ledde till att lagstiftni­ngen fick en starkt restriktiv inriktning. Möjlighete­rna att överklaga olika byggplaner blev större samtidigt som normerna för vad som var störande skärptes. Länsstyrel­sen fick också ett mycket starkare inflytande på planeringe­n än tidigare. NÄR STORSTÄDER­NA SEDAN började växa och till och med kom tillbaka till sina gamla maxnivåer kring millennies­kiftet, blev den besvärliga lagstiftni­ngen ett snabbt växande problem. Trots att de tomma lägenheter­na fyllts för länge sedan har det därför varit svårt för Göteborg att möta den starka inflyttnin­gen med en ökad bostadspro­duktion. Att kommunen nyligen överklagad­e en plan för Krokslätt som länsstyrel­sen stoppat är inte bara viktigt för möjlighete­rna att bygga vidare i centrala lägen. Förhoppnin­gsvis är det också ett steg på vägen mot en helhetsmäs­sigt mer förutsägba­r situation.

Men förklaring­en till att tvåtusen göteborgar­e år efter år flyttar till kranskommu­nerna ligger inte bara i att det är enklare att planera nya bostäder i någonstans i vår vidsträckt­a omgivning än på Södra Älvstrande­n. I minst lika hög grad handlar det om att våra lokala politiker haft oerhört svårt att hantera de nya finansieri­ngssysteme­n. DEN ANDRA STORA reformen som gjordes i början av 1990-talet var att de enorma statliga subvention­erna togs bort, vilket i sin tur ledde till att bostäder bara kan byggas på marknadsmä­ssiga villkor. Uppenbarli­gen har politikern­a i grannkommu­nerna behärskat den här förändring­en bäst, för det är svårt att hävda att de som lämnat Göteborg för att flytta till Kungsbacka, Öjersjö eller Eklanda Hage gjort det för att de är på desperat jakt efter de ”billiga hyresrätte­r” som nästan all debatt handlar om. Tvärtom är det uppenbart att de unga familjer som flyttar ut till kransen efterfråga­r villor eller prisvärda bostadsrät­ter.

Det ingen verkar ha tänkt på är vilka problem som förvärras om man väljer att hålla tillbaka produktion­en av just de bostäder som är efterfråga­de. För det värsta som händer är knappast själva utflyttnin­gen – den kan man åtminstone kortsiktig­t kompensera med olika statliga pengar. Det som är allvarliga­re är att situatione­n oavbrutet kommer att försämras i de förorter där ägandet och allt annat sett likadant ut ända sedan de byggdes 1970. När storstäder­na växer är det dit som de fattiga och nyanlända flyttar. När de fått arbete och etablerat sig finns däremot de attraktiva nya bostäderna långt, långt därifrån. Här finns också den mycket enkla förklaring­en till varför segregatio­nen och inkomstski­llnaderna fördubblat­s sedan 1990.

MEN DET BETYDER att ”miljonprog­ramsområde­n” som Hjällbo, Hammarkull­en och Bergsjön kommer att fortsätta att utarmas socialt om inte ägandeform­erna i dem förändras. Att en övergång till bostadsrät­ter – en svensk kooperativ driftsform som snart har fungerat utmärkt i hundra år – ses som ett problem är obegriplig­t. Särskilt när det är tydligt att problemomr­ådena bara kan vändas inifrån, av befolkning­ar som stannar kvar och förbättrar situatione­n i sina egna närområden.

För det som krävs kan omöjligen vara nya ”blommanpen­gar”, ”storstadss­atsningar”, eller ”miljömiljo­ner” eller vad man kan hitta på för namn till plötsligt påsläppta floder av statliga pengar. Hade det varit lösningen hade områdena blomstrat sedan många decennier tillbaka.

 ?? Bild: JAN JÖRNMARK ?? NYBYGGARMA­RK. I Öjersjö byggs de strandnära bostäder som Göteborg saknar.
Bild: JAN JÖRNMARK NYBYGGARMA­RK. I Öjersjö byggs de strandnära bostäder som Göteborg saknar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden