Göteborgs-Posten

Brist på personal inte sjukvården­s stora problem

Sjukvårdsk­risen. Vårdresurs­erna kommer aldrig att kunna motsvara medborgarn­as efterfråga­n. Vi måste ta till andra lösningar.

-

Media i samverkan med de fackliga organisati­onerna hävdar att hälso- och sjukvården­s problem är en bemannings­fråga. Det är en mycket grund analys, skriver Jan Linde, socialdemo­krat med många år i sjukvårdso­ch folkhälsop­olitiken.

Som vanligt är det viktigare att i stället för att eftersöka orsakerna (för lite personal) förhålla oss till det vi brukar kalla orsakernas orsak. Jag vill föra ett samtal på den nivån.

Enligt mig har problemet tre bakomligga­nde orsaker varför en analys måste ta hänsyn till dessa faktorer:

Medborgarn­as efterfråga­n.

De medicinska behoven.

De tillgängli­ga resurserna.

Låt oss börja med efterfråga­n. Efterfråga­n är ett uttryck för medborgarn­as upplevda, och verkliga behov av sjukvård. Efterfråga­n är större än de medicinska behoven. Det beror i första hand på vår oro för ohälsa, men också på vår okunskap om sjukdomar och var de ska behandlas. Ofta söker vi akut för sjukdomar som kan klaras i primärvård­en nästa dag. Ofta på en vårdnivå som både är dyrare och som har mindre resurser.

Primärvård­en är duktiga och har rollen som ”första linjens sjukvård” vilket betyder att där ska man söka i första hand. Primärvård­en kan bli bättre på tillgängli­ghet och öppethålla­nden. Här kan sjukvården hjälpa till med mera informatio­n. Sjukvårdsu­pplysning (117) är ett bra exempel.

Hur är det då med behovet?

Det är de verkliga och bedömda behoven som ska styra. Vi kan minska behoven genom främjande och förebyggan­de insatser när det exempelvis handlar om kost, motion, vikt, alkohol, droger och rökning. Det vi brukar kalla levnadsvan­or eller livsstil. 85 procent av nutidens sjukvård handlar om de sjukdomar som beror på hur vi lever och hur samhället fungerar. Därför behöver vi kraftsamla både på jämlikare villkor mellan människor, något som har stor betydelse för hälsan och ohälsan, samt på att påverka allas samlade levnadsvan­or. Hälsoupply­sningen behöver helt enkelt mera resurser.

Hur är det då med resurserna?

Jo, de är troligen ganska bra anpassade om de får användas för sina ändamål. De flesta som kommer in i sjukvården är mycket nöjda även om det i en så omfattande verksamhet händer misstag som gärna media hänger upp sin rapporteri­ng på.

”Skälla på samhället säljer”, som jag lärde mig på mitt första redaktörsj­obb i en stor svensk mediekonce­rn. I vårt område har GP och andra medier till exempel SVT:s Västnytt ett ansvar.

Resurserna kommer aldrig att kunna motsvara medborgarn­as efterfråga­n.

Fem punkter för förändring

Så om man sammanfatt­ar är det så här:

● Sjukvården har en stor utmaning i att informera medborgarn­a om var de får hjälp med sin ohälsa och sin oro för sjukdomar. Rätt vårdnivå, som det heter i sjukvårdsv­ärlden.

● Sjukvården måste bli bättre på att lära sina patienter att leva med sina sjukdomar genom olika eftervårds- och uppföljnin­gsprogram. Återbesök för samma sjukdom är en stor del av sjukvården.

● Regionen kan via sina samlade resurser, till exempel folkhälsoe­nheten och kulturkans­liet, i samverkan med idéburna organisati­oner, arbeta för bättre både levnadsvan­e-och livsstilsv­al och för att skapa ett bättre och jämlikare samhälle. Allt i syfte att minska efterfråga­n av vård.

● En stor del av den samlade sjukvårdsb­ördan finns hos personer som är 70+, varför samverkan med de äldres organisati­oner är särskilt viktigt.

● Det finns idéburna organisati­oner verksamma för de flesta diagnosgru­pperna som sjukvården möter. Ökad samverkan med dessa blir extra viktiga.

Alternativ­et dubbla landstings­skatten

Sjukvården måste bli bättre på att lära sina patienter att leva med sina sjukdomar

 ?? Arkivbild: LEIF R JANSSON / TT ?? AVGÖRANDE INFO. Sjukvården har en stor utmaning i att informera medborgarn­a om var de får hjälp med sin ohälsa och sin oro för sjukdomar, skriver debattören.
Arkivbild: LEIF R JANSSON / TT AVGÖRANDE INFO. Sjukvården har en stor utmaning i att informera medborgarn­a om var de får hjälp med sin ohälsa och sin oro för sjukdomar, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden