Göteborgs-Posten

Kommunerna en vårdpropp

- Marita Tenggren leg sjuksköter­ska, förtroende­vald för Vårdförbun­det på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t

Om kommunerna hade tagit sitt ansvar att ta emot färdigbeha­ndlade patienter från sjukhusen i tid skulle krisen på våra akutmottag­ningar sett bättre ut, skriver Marita Tenggren, Vårdförbun­det SU.

Har senaste veckan läst artiklar och sett på TV hur det ser ut på våra somatiska akutmottag­ningar för vuxna i Göteborg. Bilden är korrekt. Arbetssitu­ationen för personalen är förfärlig. Bristen på vårdplatse­r är skriande. Sverige är sämst i EU i antal vårdplatse­r per 1 000 invånare, enligt Eurostat.

Jag har svårt att tro att vår sjukvård fungerar så diametralt annorlunda än i omvärlden och anser att det är totalt oacceptabe­lt med en jumboplace­ring i EU.

Ställ krav på kommunerna så att akutsjukvå­rden inte får klä skott för deras tillkortak­ommande

Men i den rådande situatione­n har media totalt glömt att redogöra för hela vårdförlop­pet och tappat bort kommunerna­s ansvar i den uppkomna situatione­n. I början på vecka 3 fanns 80 utskrivnin­gsklara patienter, som kommunerna hade ansvar för, men inte kunde ta emot. I stället valde kommunerna att betala SU så att vårdtagarn­a kunde ligga kvar. Dessa patienter motsvarar fyra vårdavdeln­ingar. Därutöver fanns cirka 40 patienter ytterligar­e som SU hade anmält som utskrivnin­gsklara, men som kommunerna ännu inte hade betalnings­ansvar för. Det motsvarar ytterligar­e två vårdavdeln­ingar. Totalt ger detta sex hela vårdavdeln­ingar.

När nu SU flaggar för att öppna vårdplatse­r så är det för utskrivnin­gsklara patienter. Man planerar för ”sjukhemsst­andard” när det gäller kompetensn­ivån. Och finansiera­r därmed kommunens uppdrag. Kanske dags att alla får krav att hålla vårdtider och klara sina egna uppdrag, så att akutsjukvå­rden inte får klä skott för både sina egna och andras tillkortak­ommanden? Om vårdplatss­ituationen och villkorsfr­ågorna (lön, arbetstide­r och arbetsmilj­ö) inte får en lösning inom kort så är ju risken att ännu fler av medarbetar­na, främst sjuksköter­skor, lämnar SU.

Vårdförbun­dets medlemmar inom akutsjukvå­rden hade utan problem lämnat över ansvaret för patientern­a till kompetenta kollegor i kommunen om det hade funnits personal och plats i kommunens boenden, men där har man också bantat, med utgångspun­kt i att alla vill bo hemma.

Vill bo där det finns trygghet

Jag var för något år sedan med och anordnade en mötesplats för beslutsfat­tare och personal i kommunerna i Västra Götaland under rubriken ”När vården flyttar hem”. Dagen avslutades med en paneldebat­t där i stort sett alla politiska partier var närvarande. Eftersom flertalet partier hänvisade till att det fanns forskning som visade att alla vill bo kvar hemma och upprepade det med en druckens envishet, var en av de inbjudna forskarna tvungen att påpeka att det inte fanns någon sådan forskning. Däremot finns forskning som visar att man vill bo där man känner sig trygg och det är någonting helt annat.

Det krävs krafttag för att råda bot på hälso- och sjukvården­s djupa svacka och det behövs nu!

 ?? Arkivbild: BERTIL ERICSON / TT ?? ANSVAR. Media har totalt glömt att redogöra för hela vårdförlop­pet och tappat bort kommunerna­s ansvar i situatione­n på akuterna, skriver debattören.
Arkivbild: BERTIL ERICSON / TT ANSVAR. Media har totalt glömt att redogöra för hela vårdförlop­pet och tappat bort kommunerna­s ansvar i situatione­n på akuterna, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden