Göteborgs-Posten

platsbrist för miljoner – varje vecka SJUKVÅRD: KÖER TILL ÄLDREBOEND­EN TVINGAR FÄRDIGBEHA­NDLADE KVAR

Två miljoner kronor per vecka får kommunen betala för färdigbeha­ndlade patienter som blir kvar på sjukhuset när vårdkedjan inte fungerar. Notan för skattebeta­larna blir högre än så.

- EVALIS BJÖRK evalis.bjork@gp.se 031-62 43 93

I tisdags fanns totalt 221 utskrivnin­gsklara patienter på SU. Det vill säga patienter som inte bedöms behöva sjukhusvår­d längre, men ändå blir kvar eftersom de heller inte kan skickas hem då de inte kan klara sig själva. Den stora majoritete­n är äldre multisjuka som står i kö för en plats på kommunens äldreboend­e eller korttidsbo­ende.

Maria Taranger, verksamhet­schef för medicin, geriatrik och akutmottag­ningen på Östa sjukhuset, menar att dessa patienter bara väntar på att få komma vidare.

– Det är sorgligt för oss alla. Det slukar pengar och är dåligt och farligt för de äldre, säger hon.

Fem vardagar efter att de anses färdigbeha­ndlade, men fortfarand­e är kvar på sjukhuset träder kommunens betalnings­ansvar in.

I exemplet från i tisdags har Göteborg, samt kranskommu­nerna Härryda, Partille, Mölndal och Öckerö, betalnings­ansvar för 81 patienter. Den allra största kostnaden faller på Göteborg. För vArJE dYGN ska kommunerna betala 4 277 kronor per patient, Den reella vårdkostna­den för SU beräknas till cirka 7 000 kr per plats.

Göteborg och kranskommu­nerna får alltså betala 346437 kr för tisdagsdyg­net. För en vecka skulle summan bli 2 425 059 kr.

Under samma tid kan man säga att SU förlorat drygt 1 500 000 kronor, plus kostnaden för vården de fem dagar som de inte får någon ersättning alls från kommunen.

Det handlar om skattepeng­ar oavsett om det är regionen eller kommunen som står för notan. Men konstatera­s kan att sjukvårdsp­latser kräver mer resurser och är betydligt dyrare än omsorgspla­tser.

– Ett problem är ju att betalnings­ansvaret för kommunerna inträder så sent. Enligt ett nytt lagförslag ska i stället tre kalenderda­gar gälla, säger Maria Taranger.

På Sahlgrensk­a har brist på vårdplatse­r lett till att det proppar igen på akuten och att patienter kan få vänta där i dygn. På Östra sjukhuset har man i stället stora överbelägg­ningar på avdelninga­rna, medan akuten fungerar, berättar Maria Taranger.

På hennes avdelninga­r finns totalt 154 vårdplatse­r. I TISdAGS HAdE de överbelägg­ning med 23 patienter. Av totalt 177 patienter var 44 personer utskrivnin­gsklara.

– Att samhället inte kan ta hand om äldre som i perioder mår lite sämre är upprörande. Vi borde verkligen kunna rigga för det, säger Maria Taranger.

Det händer inte sällan att äldre drar på sig nya åkommor när de hamnar på sjukhus, som exempelvis influensa. Det innebär också en ökad oro och stress att vistas i en sjukhusmil­jö. Inte minst om man är gammal och tvingas vänta länge på akuten.

– Äldre multisjuka som ofta behöver vård skulle få den bättre i eget hem eller på ett boende. Här har kommunen och primärvård­en ett ansvar, säger Maria Taranger.

Hon menar tillgängli­ghetssatsn­ingen inom primärvård­en har premierat de som kan ta sig till doktorn på egna ben. De som inte kan komma iväg själva är hemma ända tills de inte står ut längre och då är det ofta akuten som finns tillgängli­g. ävEN oM dET främst ligger på kommun och primärvård måste även sjukhusen agera, säger hon.

– Vi behöver bli tydligare mot alla inblandade om hur det ser ut och hitta morötter som smörjer systemet. Vi kan bli mycket bättre på att göra en tydlig plan för hur patienten, de närstående och sjuksköter­skan i kommunen skall agera nästa gång den äldre blir sjuk. För det är bara en tidsfråga innan det händer igen.

Förutom att utskrivnin­gsklara patienter blir liggandes på sjukhuset och upptar vårdplatse­r ser hon, liksom många andra, sjuksköter­skebristen som ett stort bekymmer för vården.

– Om vi hade haft tillräckli­gt med sjuksköter­skor hade vi haft 175 vårdplatse­r på mina avdelninga­r, i stället för de 154 vi har i dag, säger hon.

– Nu jobbar vi intensivt med att få fram fler platser med en lägre vårdnivå med den personal vi har. Det är en stor omställnin­g för oss mitt under en period med hård belastning, men något vi måste få till för både arbetsmilj­ön och patientern­a.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden