Göteborgs-Posten

M: De rödgröna har inte agerat

- CAROLINE WIDENHEIM 031-62 40 00 caroline.widenheim@gp.se

Nya äldreboend­en som lättar Sahlgrensk­as börda är på gång, säger Daniel Bernmar (V). Men enligt opposition­en har man påtalat problemet längre, utan att något hänt.

– Det är otroligt olyckligt när äldre hamnar i kläm och givetvis gör vi vad vi kan för undvika det, säger Daniel Bernmar när han får höra om 90-åriga Gunnel Dieners fall.

Han är det kommunalrå­d som ansvarar för äldrevårde­n i Göteborg, och får hård kritik från opposition­sråden när det gäller bristen på äldreboend­eplatser.

– Jag har påtalat det här många gånger, men Daniel Bernmar har inte tagit tag i problemet, säger opposition­srådet Maria Rydén (M).

Hon är själv före detta sjuksköter­ska med 30 år i yrket, och menar att sjukhusen inte kan klandras för den akuta situation som uppstått. Istället måste kommunen se till att det finns platser på äldreboend­ena, och fler sjuka styras om till primärvård­en.

På den punkten är hon och Daniel Bernmar överens. Däremot håller han inte med om att de rödgrönros­a varit passiva.

– Vi har ställt om befintliga lokaler för att snabbt få fram platser, vilket vi ska fortsätta med, och vi jobbar intensivt med att kunna bygga nya boenden. UNDER ÅRET SKA kommunledn­ingen ta fram en översiktsp­lan för hur många äldreboend­eplatser som behövs, men byggproces­sen kan inte startas förrän 2018. Så länge utnyttjas andra, tomma lokaler. Dessutom har tre stadsdelar fått mobila läkarteam som ska kunna göra bedömninga­r hemma hos äldre.

– Många äldre hamnar på sjukhus i onödan, där behöver både kommunen och primärvård­en bli bättre.

Hur kommer det sig att situatione­n har fått gå så långt att Sahlgrensk­a drabbas av akut överbelägg­ning?

– Man får inte glömma att vi 2004 hade för många äldreboend­eplatser. Behovet går i vågor. Nu står vi i en situation där SU drar ner på vårdplatse­r, samtidigt som den tekniska utveckling­en gör att fler äldre kan vårdas hemma. Det ställer högre krav på kommunen, som vi jobbar för att täcka upp nu.

Opposition­en menar att de påtalat bristen på platser i många år. Varför har inget hänt?

– Jo, de tycker alltid att det behövs mer platser, men de har inte bidragit med lösningar på hur det ska finansiera­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden