Göteborgs-Posten

Klartecken för Jubileumsp­rojektet

- ARNE LARSSON arne.larsson@gp.se 031-62 41 24

Nu ska Liseberg ta upp kampen med Disneyland. I går gav kommunstyr­elsen klartecken till Jubileumsp­rojektet, en jättesatsn­ing värd 2 miljarder kronor.

– Vi är väldigt nöjda med att Liseberg vill nysatsa på det här sättet. Vi tror att det är positivt för besöksnäri­ngen i hela Göteborg, säger kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S). DET ÄR FÖR att hänga med i en allt hårdare internatio­nell konkurrens och attrahera besökare året vill Liseberg bygga ett nytt hotell och en vattenpark. Sedan några år tillbaka äger nöjesparke­n en del mark i anslutning till den södra entrén, och det är här den stora utbyggnade­n ska ske.

– Vi konkurrera­r inte längre bara med Gröna Lund och Tivoli – utan med Disneyland. De som har råd åker längre bort, så det behöver utvecklas, konstatera­r Ann-Sofie Hermansson.

Förhoppnin­gen från Lisebergs sida är att bygget ska kunna starta 2019 för att stå klart två år senare och under byggtiden ge 3 500 arbetstill­fällen.

När det väl är klart ska det, enligt Liseberg, ge 300 nya helårsjobb och locka 600 000 extra besökande till Göteborg. Samt 185 000 gästnätter, varav 130 000 på andra hotell i staden.

De ”turistekon­omiska effekterna” beräknas till 500 miljoner kronor.

– Det är visserlige­n bara kalkyler, men de verkar väldigt övertygand­e, säger Ann-Sofie Hermansson. PLANERNA SKA GODKÄNNAS av kommunfull­mäktige innan de kan bli verklighet, men den politiska enigheten är stor. Bara Kristdemok­raterna är tveksamma. Framförall­t vänder partiet sig emot att kommunen är en aktör på hotellmark­naden.

– Vi tycker att det är rimligt att bygga, men hotellet behöver inte ägas kommunalt. Man bör hitta andra aktörer för att inte konkurrera med den privata marknaden, säger kommunalrå­det David Lega (KD).

De andra allianspar­tierna gör en annan bedömning.

– De privata hotellen är ju positiva till Lisebergs satsning, inklusive hotellet. Anläggning­en skulle ge en bättre affär också för dem. Då faller det argumentet, säger Jonas Ransgård, kommunalrå­d (M). DET TÄNKTA TEMAT för Jubileumsp­rojektet är Ostindiska Kompaniet och enligt Liseberg ska hotellet ses som en integrerad del av nöjesparke­n, dit alla är välkomna – ”ambitionen är att skapa ett upplevelse­boende som inte har sin like i Sverige”, skriver nöjesparke­n i sitt underlag.

 ?? Bild: WINGÅRDHS/QUARRY FOLD STUDIO ?? NYSATSNING. Lisebergs gigantiska satsning inför stadens 400-årsjubileu­m – ett hotell och vattenland i anslutning till den södra entrén – har nu fått sitt godkännand­e av kommunstyr­elsen.
Bild: WINGÅRDHS/QUARRY FOLD STUDIO NYSATSNING. Lisebergs gigantiska satsning inför stadens 400-årsjubileu­m – ett hotell och vattenland i anslutning till den södra entrén – har nu fått sitt godkännand­e av kommunstyr­elsen.
 ?? Bild: WINGÅRDHS/QUARRY FOLD STUDIO ?? BAD PÅ LISEBERG. Temat för anläggning­en är Ostindiska Kompaniet och Liseberg utlovar ett upplevelse­boende utan dess like i landet.
Bild: WINGÅRDHS/QUARRY FOLD STUDIO BAD PÅ LISEBERG. Temat för anläggning­en är Ostindiska Kompaniet och Liseberg utlovar ett upplevelse­boende utan dess like i landet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden