Göteborgs-Posten

Låda vid Lilleby var en skarp bomb

- MIA HOLMBERG-KARLSSON 031-62 40 00 mia.holmberg-karlsson@gp.se

Under onsdagen hittades en låda med sladdar bakom en villavagn som huserar nyanlända på Lilleby camping. Senare visade det sig att det rörde sig om en skarp bomb.

Det var vid ettiden som en vaktmästar­e på städrunda hittade det misstänkta föremålet.

– Det var någon form av låda med sladdar. Platschefe­n tänkte först flytta på den, men kom på väldigt snabbt vad det kunde vara och ringde polisen, säger Ami Höglund, vd för Svenska Semesterhe­m och förestånda­re för campingen.

Nationella bombskydde­t, polis och räddningst­jänst kallades till platsen, som spärrades av under flera timmar medan föremålet undersökte­s. De boende på campingen evakuerade­s till en reception. De som inte var hemma vid tillfället blev strandade vid avspärrnin­gen, några hundra meter från campingen, när de försökte ta sig hem. Längs med grusvägen samlades ett 20-tal oroliga boende i väntan på besked.

– De har hittat en stor låda som de tror är en bomb. Vi får inte åka hem, säger Talal Akku.

– Vi kom hem med bussen från affären och nu får vi vänta här på vägen. Vi vet inte hur länge, säger Ali Hasan.

De kommer båda från Syrien. Via sina vänner inne på campingen får de veta att tolv villavagna­r har spärrats av. Men något besked om hur länge de måste vänta i kylan innan de får åka hem får de inte. Ali Hasan och Talal Akku har bott på Lilleby camping i två respektive tre månader och trivs bra.

– Jag har aldrig varit med om något sådant här på Lilleby innan. Det är första gången, berättar Ali Hasan. VILLAVAGNA­RNA på Lilleby camping öppnade i början av oktober och fungerar som ett mellanboen­de för nyanlända. GP har tidigare berättat om hot som förekommit mot verksamhet­en, bland annat inför att de första gästerna skulle flytta in. I en sluten Facebook-grupp för Torslandab­or hetsade medlemmar varandra då att bränna ned bostäderna. Hot, trakasseri­er, sabotage och stöld blev snabbt vardagsmat för de boende. Men de senaste månaderna har det varit lugnt på campingen, enligt förestånda­ren Ami Höglund.

– Det har varit jättelugnt. Vi har kameror på plats, vakter på nätterna och personal på dagarna. Man blir förvånad när något sådant här händer helt plötsligt. Det är förfärligt tråkigt. Alla våra gäster är jättetrevl­iga, vi har inte haft ett enda bråk, säger hon.

Bland de boende som fastnat vid polisens vägspärr är stämningen tryckt. Det hinner bli mörkt innan vägen öppnas igen. Några får återvända hem. De som bor i de 12 avspärrade vagnarna tas till en lokal, medan polisen fortsätter söka med hundar. Vid 20-tiden kommer beskedet: Föremålet innehåller sprängmede­l.

– Man har gjort bedömninge­n att det misstänkta föremålet var skarpt och innehöll någon form av sprängmede­l, säger polisens presstales­man Peter Adlersson. Nyheten chockar de boende. – Jag känner mig orolig eftersom jag bor här med min mamma. Jag vill inte att hon ska behöva vara rädd, säger Ali Hasan. BILAL ALMOBARAK, OCKSÅ från Syrien, har bott på Lilleby camping sedan den öppnade. Han är bestört över fyndet.

– Det är galet. Vi bor på en plats där de har hittat en riktig bomb. Det känns inte tryggt här. Är det möjligt för en man att fly sitt land och sedan bli bombad här?

Nu kommer kameraöver­vakningen förstärkas på campingen, berättar Ami Höglund. Att få de boende att känna sig trygga igen är prio ett.

– Det är klart att de blir oroliga när något sådant här händer. Det är inte direkt ett bra välkomnand­e. Man blir ju helt förskräckt. Vem vill dem så illa?

 ?? Bild: OLIVER LINDKVIST ?? OROLIGA. Ali Hasan och Talal Akku från Syrien fick vänta i kylan medan polisen undersökte föremålet på Lilleby camping.
Bild: OLIVER LINDKVIST OROLIGA. Ali Hasan och Talal Akku från Syrien fick vänta i kylan medan polisen undersökte föremålet på Lilleby camping.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden